Något sött - LCHF


Vaniljpannacotta med färska hallon och kolasås.


Lamm - LCHF


Vitlök- och rosmarinmarinerat lamm med vit sparris, tzatziki och marinerad hyvlad morot.


Välkommen tillbaka till 80-talet!


Är på valborgsmiddag hos mamma och ikväll bjuds trerätters a la LCHF! Först ut; räkcoctail!

Helt frivilligt vad man har i, men vi har isbergssallad, rödlök, avokado, tonat, salladslök, räkor och Rhode Islanddressing (majonnäs, CF, hemmagjord ketchup).


Kolasås - LCHF


Nu, kära LCHF:are, så ska jag frälsa er! Med kolasås! Jäädrar, jag kommer ALDRIG köpa färdig kolasås igen!!

4 personer (eller 1 om man är gottegris :P)
Du behöver:

3 dl grädde
0,5 dl kokossocker
1/4 dl ICA Stevia strö
25 gr smör

Gör såhär:
Blanda allt utom smör i en tjockbottnad kastrull och koka upp, sänk värmen och låt sjuda ca 15 minuter (tills den tjocknat). Tag av från plattan och låt smöret smälta ner i såsen. Låt svalna och servera till vad ni vill :D


Utelunch: Hamburgare LCHF


Dagens utelunch blev hamburgare utan bröd o pommes o med extra majonnäs :)


Ffinfint väder!

Jag sitter på en varm buss på väg till havet. Ute är det sol och 15 grader så jaf har med ungar och picknick och ska ut o njuuta! :D


Bounty, recept. LCHF

Ca 20 st
Du behöver

1 dl vispgrädde
1 dl kokosmjölk (santa maria!)
50 gr kokosfett
2 dl kokos
Ev 1 msk kokossocker

Gör såhär:
Koka ihop allt utom kokosflingorna och låt sjuda i ca 15 minuter på mellanlåg värme tills smeten är något mer trögflytande. Tag av från plattan och vänd ner kokosflingorna, låt svalna i rumstemperatur och häll sedan över i en skål och ställ in i kyl/frys för att stelna. Efter minst 40 minuter, ta ut dom och rulla bollar och in igen i frys/kyl. Dom är supergoda som dom är vid det här laget, men känner man att man vill unna sig choklad så doppar man dom i ca 100 gr mörk choklad (minst 70%!). Toppen att ha i frysen och ta fram när suget smyger sig på ;)


Rättelse lax

Ja, naturligtvis innehåller inte lax 12 KH/100 gram, utan 12 gram fett/100 gram lax! Så tokigt ;)

Ät nu laxen med gott samvete, för den innehåller 0 KH/100 gram :D


Ungsbakad lax med broccolimos - LCHF


Att göra lax i ugnen är ju busenkelt och man kan variera i evigheter. Lax innehåller 12 KH/100 gram (våra bitar var 160 gram stora), så till lax behöver man inte ösa på med massa fett.

2 personer
Du behöver

2 valfritt stora bitar lax
0,5 dl soltorkade tomater
1 dl parmesan
Basilika
1 broccolihuvud
1 dl crème fraiche
Salt och peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka de soltorkade tomaterna, riv parmesanen och blanda det med basilika (färsk, hackad är absolut godast! Annars funkar fryst..). Lägg laxen i en ungssäker form och gör några hack i toppen på den, lägg fyllningen ovanpå och salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter.
Koka broccolin i saltat vatten tills den är genommjuk. Smält CF tills den är ljummen, häll tillsammans med broccolin i en mixer och mixa till en slät smet - smaka av med salt och peppar. Behöver man mer fett kan man ringla över rapsolja när man lagt upp maten på tallriken :)

Broccoli blir så mycket godare när man gör mos av det. Jag tycker inte om broccolibuketter som dom är, men mos är såå mycket bättre!


Kräftstjärtsomelett - LCHF (fakir)


1 person
Du behöver:

2 ägg
2 msk vatten
Salt o peppar
Dill
1 dl riven ost
1 dl kräftstjärtar
Kokosfett att steka i

Gör såhär:

Vispa ihop ägg, vatten, salt, peppar och dill. Värm en stekpanna o lägg i kokosfettet, häll i äggsmeten och ha på medelvärme utan att röra omeletten (man kan ha lock på för att snabba på). När äggen inte längre är kletiga på toppen lägg på ost och kräftstjärtar och lägg upp på tallrik och ät :)
<0,5 KH!


In action!


Snart färdigt för provsmakning ;)

(jag använder mig av en silikonmatta så fastnar chokladen på kokosbollen och inte underlaget när dom stelnar!)


Bountys!


Nu har jag experimenterat fram ett nytt (SÅ GOTT!!) recept till Bountys! Den här smeten är såå mycket lättare o rulla och smular inte det minsta. Och så innehåller dom kokossocker (liten påverkan på blodsockernivån!) som ger en lite mer kolasmak!

Receptet får ni om en stund, men först ska dom små godbitarna doppas i choklad ;)


Kycklinggryta med kokosmjölk, lime och chili - LCHF


Ikväll blir det ett steg bak från fakir och in i vanliga LCHF, eftersom barnens farmor kommer och hälsar på :) och till middag blir det kycklinggryta!

4 personer
Du behöver:

1 kg kycklingklubbor
Kycklingbuljong
1 burk kokosmjölk
1 kokosmjölksburk vatten
1 burk vattenkastanjer
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 broccolihuvud
1 lime (skal OCH saft!)
1 tsk chili (går bra att minska om man inte vill ha hettan!)
Salt och peppar
Ris till de som inte äter LCHF, blomkålsris till de som gör det.

Gör såhär:
Koka kycklingklubborna i kycklingbuljong tills de är klara. Koka upp kokosmjölk med lika mycket vatten och häll i grönsaker och kryddor samt limeskal och limesaft, låt puttra ihop och smaka av.
Låt kycklingklubborna svalna något och pilla dom sen. Grovhacka igenom köttet så du har något mindre bitar och lägg ner i kokosmjölken och låt puttra med. Man kan servera den direkt, men den är absolut godast om den får stå och koka ihop sig ett bra tag :)

Servera med ris/blomkålsris!





Frukost hemma hos syster


Kvällsgott när ungarna lagt sig!


Jag vet inte hur okej kvällsätande är när man äter fakir, men jag var inte hungrig vid middag och nu när barnen somnat blev jag sugen på "något gott". :)


Utelunch = fakir??

Svägerskan ville pigga upp en seg Matilda, så hon bjöd ut mig på lunch. Jättetrevligt, men fasen vad svårt att äta fakir ute!

Jag hittade ett ställe som sålde ryggbiff med bea, kryddsmör, sallad o pommes. För 150:-!! Jag vet inte om jag är beredd att betala 150:- för lite kött, smör o bea...

Det blev till slut hamburgare (nötkött, ost, bacon, isbergssallad) med chilibea. Jag har ingen aning om osten (som var sån färdigskuren) bara var ost eller innehöll "skit", men bean smakade iaf hemmagjord.. Speciellt mätt vet jag inte om jag blev så jag får väl fylla på med lite fett här hemma. Varför finns det inga LCHF Reatauranger/caféer i den här staden??


Fakir, dag 3. Frukost - LCHF


Dagens frukost blev fakir-buffé (läs: rester från kylen ;)). Min syster har sovit här i natt och hjälpte mig att rensa allt de goda!

Näringsinnehåll i KH/100 gram:

Fetaost: 0,2 KH
Kallrökt lax: 0 KH
Tonfiskröra: 0 KH
Keso: 2 KH
Hemmagjord mayo: 0 KH
Kokt ägg: 0,3 KH
Kräftstjärtar: 0 KH
Bacon: 0 KH
Alfa alfagroddar: 0 KH
Prinskorv: 2,5 KH (no no för mig)
Ketchup: 3 KH (no no för mig)

Kaffe: 0,3 KH
Äggmjölk: 0 KH
Kokosfett: 0 KH



Fakir, dag 2. Middag - LCHF


Chilistekt lövbiff med brynt persiljekryddsmör.

1 person
Du behöver:

150 gr lövbiff
Chiliflakes
Salt och peppar
Smör att steka i
Kryddsmöret

Gör såhär:
Krydda köttet med chiliflakes, salt och peppar. Vik ihop och stek i smör ca 2-3 minuter/sida. Servera med kryddsmöret!


Brynt persiljekryddsmör - LCHF


4 portioner
Du behöver

150 gr smör
1/2-1 dl persilja

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull på hög värme, rör om då och då. Efter en stund börjar smöret fräsa (vattnet som ångas bort). Låt det brynas till bottensatsen börjar bli brun (inte ljusbrun utan mörkare) och det luktar nötigt/kola. Ta av från plattan och häll i persilja. Häll upp i en skål och ställ in i frysen minst 30 minuter före ni ska äta :)

Skillnaden mot "vanligt" smör är att man får en supergod lite nötig smak när man gör såhär :)


Break through!


Tredje dagen jag inte unnar mig nått med KH (inte ens "okej" KH baserat på typ sötat eller mandelmjöl!) och andra dagen på strikt LCHF - och idag är dagen då det börjar ordna till sig!

Ingen huvudvärk, inget sug efter "något", jag mår bra o känner mig piggare! Tre dagar tar det alltså för mig att komma igen.

Mellanmål idag: 1 Ridderheims ölkorv och en Ramlösa Ananas = 0,5 KH :)


Fakir, dag 2. Lunch - LCHF


Jag hittade lite kallrökt lax i frysen i morse som jag tog ut. Funderade länge på vad jag skulle göra med den stackars laxen men till slut blev det något så snabbt och lätt som laxtartar! :)

Du behöver

Lax (efter hur hungrig du är)
Kräftstjärtar
Dill
Hemmagjord majonnäs
Rapsolja
Salt o peppar
Några droppar citron
Ett blad isbergssallad

Gör såhär:
Grovhacka lax och kräftstjärtar och blanda med majonnäs, dill och rapsolja. Smaka av med lite salt och peppar. Låt tartaren stå i kylen ca 30 minuter så den sätter sig. Hacka salladen, droppa lite citron över och servera med laxtartaren.


Fakir, dag 2. Frukost - LCHF


Kokta ägg med tonfiskröra (tonfisk i vatten, hemmagjord majonnäs och dill).


Fakir, dag 1. Middag - LCHF


Bara för att man äter fakir behöver man inte äta tråkigt ;)

Smörstekt oxfilé (pepprad) med persiljesmör och flingsalt. MUMS!


Fakir, dag 1. Mellanmål - LCHF

Äggmjölkslatte!

1 person
Du behöver:

1 äggula
25 gr smör/kokosfett (här föredrar jag smör pga smaken!)
1,5 dl vatten
1 dl bryggt kaffe
Valfri smaksättning ex kanel, kardemumma, vanilj

Gör såhär:
Koka upp vatten och smör med smaksättningen. Vispa upp äggulan i en bunke och tillsätt sedan vatten/smör/smaksättning under vispning. Häll i kaffet och njut :)

Fett: 20 gram
Protein: 5 gram
Kolhydrater: 0 gram


Ketchup - LCHF



En sats
Du behöver:

2,5 dl passerade tomater (jag använde ICA Basic - 3 KH!)
2 dl tomatpuré (ta den med minst KH - varierar massor!)
50 ml vitvinsvinäger
3 msk ICA Stevia strö
1 tsk salt
0,5 tsk lökpulver
0,5 krm kanel
0,5 krm vitlökspulver
0,25 krm kryddpeppar
0,25 krm mald nejlika

Gör såhär:
Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och låt småputtra ihop i ca 10-20 minuter. Man kan själv variera sötma/syrlighet genom att ha i mer/mindre vinäger och stevia strö.
Förvara i kylen i en bunke med lock :)


Fakir, dag 1. Lunch - LCHF




1 person
Du behöver:

1 kycklingbröst
50 gr spenat
25 gr kokosfett
25 gr keso
några droppar citron
salt och peppar

Gör såhär:
Koka kycklingen (jag sous vide:ade den - det ger mer smak och mindre KH) i ca 10-15 minuter tills köttet är helt vitt utan minsta tillstymelse till rosa färg. Smält kokosfett och låt spenaten tina i fettet, tillsätt några droppar citron, salt och peppar. Blanda i keson. Jag ÄLSKAR nymald peppar (tips!) så jag pepprar tusan över hela tallriken innan jag äter. :D

Fett: 27 gram
Protein: 26,5 gram
Kolhydrater: 0,5 gram

Hamburgebröd - LCHF



9 bröd
Du behöver:

1 ½ dl mandelmjöl
½ dl profiber
2 msk sesamfrön
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 tsk fiberhusk
knappt ½ tsk salt
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen pösiga och blanda under tiden alla de torra ingredienserna. Blanda ner osten och äggen i torrvarorna och låt stå en stund. Placera ut muffinsformar (jag använde silikonformar) i en muffinsplåt och fyll till 3/4 upp med smet, grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med hemmagjorta nötfärsburgare (nötfärs, ägg, kryddor, salt o peppar) och valfria grönsaker. Kan med fördel serveras med LCHF-ketchup och Amerikansk hamburgedressing (den vanliga som man köper i affären - innehåller bara 4 KH/100 gr!).

Fakir, dag 1. Frukost - LCHF


Frukost blev en väldigt snatt och enkel äggröra med bacon :) jag som vill väga runt 70 kg i slutet ska äta runt 70-90 gr protein/dag. Eftersom jag äter fakir siktar jag på 70 gram protein/dag vilket blir ca 23 gram/måltid om jag äter tre mål om dagen.

1 person
Du behöver

70 gr bacon (halvt paket)
2 ägg
1 msk vatten
1 msk kokosfett

Gör såhär:
Stek baconet till önskad hårdhet. Kläck äggen i en tjockbottnad kastrull med lite kokosfett i och rör tills det blir äggröra. Salta o peppra. Häll av överflödigt vatten och fyll på med kokosfett.

Fett: 43 gram
Protein: 22 gram
Kolhydrater: <0,5 gram

 


Här börjar fakirveckan!


Hur mycket tror ni vågen står på nästa måndag morgon? ;)


Hemmagjord majonnäs - LCHF


Ja, nu har jag inför min fakirvecka börjat göra lite förberedelser. Ikväll har jag bakat Oopsies (men i ärlighetens namn - tycker ni verligen att dom är goda?!) och gjort hemmagjord majonnäs. Majonnäsen kan jag varmt rekommendera, den blev toppengod - och det bästa, den innehåller <0,5 KH i hela satsen!
2 dl
Du behöver:

2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1-2 dl rapsolja
salt och peppar

Gör såhär:
Blanda äggulorna med vitvinsvinägern i en bunke. Lägg en fuktig disktrasa under bunken så flyger den inte runt när ni vispar. Börja med att droppa i oljan under kraftiga visptag, och häll mer och mer så att det tillslut är en fin stråle. Vispa tills du får önskad konsistens, salta och peppra och häll upp i en förvaringburk och förvara i kylen. Toppengott! :)


Spenattips!


Spenat är bra för oss, det är rikt på järn men innehåller också oxalater som gör det svårt för kroppen att ta upp järnet. Om man däremot tillsätter något med c-vitamin fixar kroppen upptaget galant, så vid servering - pressa över lite citronjuice!

Förutom järn innehåller spenat 0,5 KH/100 gr och ger oss bland annat A-vitamin, E-vitamin och lite antioxidanter. Det finns alltså inget skäl att inte frossa i spenat ;)

Problemet med färsk spenat kan ju dock vara att den snabbt blir kletig och gammal i kylen (bara några dagar gammal), så här är mitt tips till er är att köpa en STOR påse färsk spenat och göra följande:

Koka upp 1,5 L vatten med 2 grönsaksbuljongtärningar, sänk värmen så att det sjuder. Skölj spenaten fri från grus (och annat ovälkommet ;)) och sänk i omgångar ner den i buljongen och låt sjuda 1-2 minuter. Använd en hålslev att ta upp spenaten med och låt den rinna av i ett durkslag. Låt svalna något och havka bara grovt igenom spenaten med en kniv innan ni fyller den med i ett istråg och slänger in i frysen för att frysa ihop. När dom är genomfrusna så vrid ur dom ut istråget och förvara i plastpåse i frysen och när du vill ha lite spenat tar du helt enkelt så många tärningar du vill ha :)

200 gr spenat:


Jordgubbs- och rabarbersmulpaj - LCHF

4 personer
Du behöver

2 rabarber
Ca 15 jordgubbar
1 msk ICA Stevia strö
2 dl kokos
100 gr smör
2 äggvitor

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva rabarberna i cm-stora skivor och lägg i en ungssäker form. Fördela jordgubbarna jämnt över rabarberna och söta efter behov.
Smält smöret på låg värme, vispa ihop äggvitorna en aning (dom ska inte bli styva, men hålla ihop) och blanda både smör och äggvita med kokosen. Fördela kokosen över frukten och ställ in i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Servera med vaniljsås (se recept längre ner i bloggen) till!

https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3435349/images/2012/pic_199442705.jpg" class="image">


Tzatziki - LCHF


8 personer
Du behöver:

2,5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
Salt o peppar

Gör såhär:
Riv gurkan, i en djup tallrik, på den grövsta sidan på rivjärnet, salta och låt stå ca 10-15 minuter för att vätska av sig. Krama sedan ut den sista vätskan och lägg ner gurkan i en skål. Blanda i yoghurten och riv/pressa i vitlök (bli inte förskräckt om den knappt smakar vitlök i detta skedet - det kommer!) och vitvinsvinägern och smaka av med salt och peppar. Låt stå kylt obdra ca 30-60 minuter innan måltiden!


LCHF fakir.


Det har, i ärlighetens namn, blivit lite för mycket av de goda kolhydraterna de sensate 2-3 veckorna och lite för många fusk. Kommande veckan är jag ensam hemma med barnen och jag känner mig själv (läs= det ingen annan ser att jag äter, har jag inte ätit). SÅ, med start måndag är det LCHF fakir som gäller för mig!

Vad är då fakir? Jo, det är en väldigt strikt inriktning av LCHF. Det är väldigt smalt vad gäller vad man får äta, och blir därför långtråkig i längden, men passar perfekt om man vill boosta sin viktnedgång nån vecka såhär. Som en kickstart. Eller som en omstart :) Tanken är att man äter så få KH som möjligt (helst unger 5 KH/dag) men i övrigt har man inga hinder vad gäller KCAL, fett och protein.
När jag började äta LCHF åt jag fakir, och fördelarna med det är att man kommer in i ketos snabbt, man mår bättre och blir piggare och håller sig mätt länge utan att känna sug och längta efter "söt mat". I mars tog det mig 2-3 dagar innan jag mådde SUPER (och då såklart började slarva...), och jag räknar med att det ungefär tar lika lång tid den här gången.

Nu gäller alltså fakir måndag-fredag. 3 mål om dagen + mellanmål om det behövs. Och det jag får äta är (kh/100 gr):

KÖTT


Bacon - 0 g
Fläskfilé - 0 g
Sidfläsk - 0 g
Kalv - 0 g
Kassler - 0,5 g
Köttfärs - 0 g
Lamm - 0 g
Nötkött - 0 g



FÅGEL


Höna - 0 g
Kalkon - 0 g
Kyckling - 0 g
Ägg - 0,3 g



FISK


Abborre - 0 g
Bläckfisk - 0 g
Forell - 0 g
Flundra - 0,4 g
Gös - 0 g
Hummer - 0 g
Hälleflundra - 0 g
Kräfta - 0 g
Lax - 0 g
Makrill rökt - 0 g
Ostron - 0 g
Räkor - 0 g
Sej - 0 g
Tonfisk - 0 g
Torsk - 0 g



GRÖNSAKER


Alfa alfagroddar - 0,3 g
Bambuskott - 0,7 g
Champinjoner - 0,3 g
Dill - 0,9 g
Havstång - 0 g
Isbergssallat - 1 g
Kantarell - 0,4 g
Persilja - 1,1 g
Sparris - 1,2 g
Spenat - 0,4 g
Trädgårdskrasse - 0,7 g


FETT/VINÄGER


Smör - 0,4 g
Majonnäs hemgjord - 0,2 g
Kokosfett - 0 g
Olivolja - 0 g
Rapsolja - 0 g
Vinäger - 0,5 g



OSTAR


Blåmögelost 0 g
Danbo 0 g
Cambozola 0 g
Cheddar 0,1 g
Emmentalost 0 g
Gruyere 0 g
Feta 0,5 g
Gouda 0 g
Gräddost 0 g
Blåmögel castello 0 g
Vitmögelost brie/camembert 0 g



DRYCK


Vatten - 0 g
Kaffe - 0,3 g
Te - 0 g
Äggmjölk - 0 g
Mineralvatten - 0 g


Hänger ni på? ;)

Fläskfilé - LCHF


Kvällens:

Fläskfilé, blomkålsstomp, tzatziki, bearnaisesås och lite sallad :)


Godaste vaniljsåsen - LCHF


4 personer
Du behöver:

3 äggulor (eller 4 om dom är små)
2 msk ICA Stevia strö
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 vaniljstång

Gör såhär:
Koka upp 1 dl grädde med vattnet, dela och fröa ur vaniljstången och lägg ner ner allt i gräddkoket. Låt sjuda 10 minuter.
Vispa ihop äggulorna och sockret. Närt gräddkoket är klart så ställ bunken med äggulorna på en blöt disktrasa på diskbänken (så far den inte runt) och vispa för allt du är värd samtidigt som du sakta droppar/häller i gräddkoket. Häll över allt i en kastrull och värm på medelvärme tills det tjocknat något samtidigt som du vispar. Tag av från spisen o låt svalna i vattenbad.
Vispa resten av grädden hårt och vänd sedan ner den i den avsvalnade vaniljkrämen. Serveras kyld.


Kvällen spenderas hos mamma!


Och här är jag i full gång med efterrätten - rabarber- och kordgubbspaj med vaniljsås! Rabarber innehåller bara 3 KH/100 gram råvara och är rik på kalcium, c-vitamin o fiber - perfekt att fylla ut en jordgubbspaj (om ni är lite mer åt fakirhållet) med, eftersom jordgubbar har ett något högre KH-innehåll (8 KH/100 gr).


God morgon!

Äggröra med Pecorinoost, stekta champinjoner och lufttorkad skinka! :)


Ha ha!


Den som söker, han skall finna.


Planering, vad är det?

Vi är så sjukt osynkade och oplanerade i vår familj. Nu sitter vi här, barnen har somnat (utan minsta problem, för ovanlighetens skull!) med en flaska Amaronevin som vi fick i bröllopspresent och inte har hunnit öppna. Men har vi något gott att snacksa på till den? Nej. Och vill man öppna den då när man bara får halva upplevelsen? Nej.

Det här kräver omstrukturering!


Fläskfilé i pepparrotssås med kokt blomkål och vit sparris - LCHF

2 personer
Du behöver:

1 mellanstor fläskfilé
1 dl crème fraiche
1 tsk kalvbuljong
1,5 dl vatten
Salt o peppar

10 Vita sparris
1 skiva citron
1 msk smör
Salt

1/2 blomkålshuvud
1/2 buljongtärning
Salt

Gör såhär:
Ansa och skär fläskfilén i två centimeter tjocka skivor, bryn runt om i smör, salta o peppra. Tillsätt vattnet och buljongen o låt crème fraichen smälta ner och koka ihop (det tar ca 10-15 min).
Koka upp vatten till blomkålen, dela kålen i buketter och lägg i tillsammans med buljongtärningen i vattnet. Låt koka ca 8-10 minuter.
Skär av nederdelen på sparrisen och skala toppdelen, lägg ner i en kastrull med vatten, citronskivan och smöret. Salta o låt koka ca 10 minuter.


Utomhus!

Nu har vi landat o dukat upp! Vårt sällskap äter inte LCHF, så därför finns det en hel del på bordet som är off limit för mig, men det bästa som sällskapet hade med sig var färska bär! Mums!


Äggmuffins - LCHF


Ja, dessa äggmuffins. Perfekta att ha hemma i kylen/frysen och bara ta en till frukost när man har bråttom ut genom dörren och inte hinner laga en god LCHF-frukost. Idéen fick jag när min bättre hälft kom hem igår och inte hade "hunnit" äta på hela dagen (jag googlade och insåg att andra mer inbitna LCHF:are redan göra sådana här :P)! Han hade bråttom ut genom dörren så igår kväll när kreativiteten flödade så blev det alltså äggmuffins, som är precis som en omelett fast i muffinsformat! Sonen, som annars är vääldigt petig med mat, satte i sig två stycken till frukost i morse, så det måste jag väl se som ett bra betyg :P
Grundreceptet (ägg, grädde, ost, peppar) är ett supergammalt omelettrecept (dock i något mindre omfång då) som jag använde långt innan min LCHFtid - och som sagt, fyllningar kan man hitta på i oändlighet.

Exempel på fyllningar:
- Hackad salami och bitar av brieost
- Spenat, soltorkade tomater och fetaost
- Rödlök, oliver och getost
- Parmaskinka och klickar av Cantadou (valfri smak, men jag älskar 4 peppar eller Pepparrot!)
- Hackade räkor, dill och rödlök
- Kallrökt lax, persilja och några droppar citron
- Champinjoner och stekt lök

Bara fantasin sätter gränserna!

Picknick i skogen!


Idag ska vi ut o äta picknick i Pålsjö skog. Mitt i skogen ligger ett supermysigt litet café som bland annat serverar våfflor, men eftersom jag numera inte äter vanliga våfflor gjorda på vitt mjöl så tar jag helt enkelt med egna små saker till picknicken - äggmuffins, fyllda frukostbullar (där jag har använt det här receptet, men helt enkelt gjort bullar istället för rutor. På en sats blir det ca 6 bullar á 1.3 KH) och huskplättar med kardemumma. Nu ska vi bara stanna till på Hemköp och köpa lite färska blåbär och hallon (frysta blir så slabbigt :P), så är vi på G sen!

Antar att det blir lite mobilbloggning idag :P

Frukostrutor a la bullar! :)

Äggmuffins/matmuffins - LCHF


12 st
Du behöver:

6 ägg
1/2 dl vispgrädde
2 dl riven stark ost
Svartpeppar

Fyllning:
2 salsiccia
5 champinjoner
1 liten rödlök alternativt en halv stor
Smör

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg, grädde och ost med lite nymald svartpeppar och häll i till 3/4 i muffinsformarna (jag använde silikonformar). Finhacka korven, löken och svampen och fräs i lite smör tills allt har mjuknat. Fördela fräset i muffinsarna o släng in i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Självkkart kan man fylla sina muffins med vad man vill :)


Pressgurka - LCHF

2 personer
Du behöver:

1/3 slangurka
1 3/4 dl vatten
1/4 dl ättikssprit
3/4 dl Ica Stevia strö
Dill
Salt och peppar

Gör såhär:
Skiva gurkan tunnt, exempelvis med en osthyvel och lägg i en djup tallrik - salta. Ta lite extra salt när du tror att det räcker - det ska bli SALT gurka! Ta en till djup tallrik o lägg ovanpå med en tyngd så du pressar gurkan i ca 30 minuter.
Mät upp ättika i en skål. Värm vattnet till ljummet o häll i stevia strö och rör tills det smält, blanda med ättikan och häll i dill och peppra lite.
När gurkan släppt sin vätska tar du upp lite åt gången och pressar ut den sista vätskan o lägger sen ner i ättikslagen - låt stå kylt minst 30 minuter innan servering!


Söndagsmiddag a la LCHF!

Jag vet att det är "mitt i veckan", men jag hittade ju lite mumsig majskyckling från Bjäre och blev såå sugen på en riktig "söndagsmiddag" :)

Klassiska tillbehör som svart vinbärsgelé, pressgurka och gräddsås är ju självklara på bordet, och även gjort LCHF-vänligt! Bra, va? :)

Så, vi åt stekt kyckling, kokt blomkål, svart vinbärsgelé, pressgurka och gräddsås och det var SÅ GOTT! Nu är vi mätta o glada :)


Svart vinbärsgelé - LCHF


Du behöver:

1/2 L svarta vinbär
1/2 dl vatten
Ica Stevia strö efter smak
3 gelatinblad

Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka upp vinbär o vatten och låt sjuda några minuter, dra av ftån plattan och söta efter smak (vinbär är olika sura, så du kan behöva allt mellan 0,5 dl till 2 dl - prova dig fram!). Sila puréen igenom en finmaskig sil, pressa ur vattnet ur gelatinbladen och låt dom smälta ner i puréen, vispa försiktigt till dom har löst sig helt och häll sedan upp puréen i valfri burk/skål. Ställ att kallna i någon/några timmar i kylskåp!

Tips på vad jag har detta som tillbehör till får ni senare ikväll ;)


Frukost!

Hade planerat en god ägg och baconfrukost, men så hade vi naturligtvis inget bacon kvar när jag kom hem.. Så då fick det bli ölkorv, Cambozola (favoritosten!) och en kopp kanelkaffe med grädde :)

Nu är jag på G :D


Lax i ugnen med vit sparris och smörsås - LCHF


Kvällens middag fick bli snabb o lätt, eftersom det känns som att jag bosatt mig i köket... Lax i ugnen (dill, citron, salt o peppar) med kokt vit sparris och smörsås (smör, grädde, buljong) och tomatsallad (tomat, rödlök, persolja, salt, peppar, olja o balsamicovinäger). Gott, snabbt o lätt!


Köttbullar - LCHF

Av all nötfärs görs det nu köttbullar på band. Köttfärs, ägg, grädde, lawrys, lökkrydda och svartpeppar. Rulla, sjud i buljong, hyst in i ugnen på 200 grader tills de fått jämn färg (behöver skakas några gånger)!


Veckohandling och utelunch.

Dagens lunch blev utelunch! Harrys i stan serverar "GI-lunch" - smörstekt ryggbiff med chilinearnaisesås. Mums!

På vårt Maxi fanns det billig sparris och champinjoner denna veckan, så det roffade vi åt oss när vi handlade. Det blev även bjärekyckling, nötfärs och fläskfilé - fisk i olika varianter hade vi redan hemma. Lite nödproviant (läs: goda ostar och ölkorv) fick också följa med hem. Är det bara jag som tycker att det är godare att äta (och roligare att laga) mat när man precis har handlat?


Motion!

På väg hem från dagis. Hoppar av 4 km innan jag är hemma o promenixar sista biten hem :)

Har två ägg och en kopp kanelkaffe med grädde i magen!


Ny vecka!

Ja, jag hade ju lite bloggpaus igår, men med facit i hand hade jag behövt den idag - jag har inte fått sova mer än 40 minuter i sträck hela natten och med vakna uppehåll på upp till en timma mellan varven gör mig till en skör person idag.
Jag ska försöka ta mig ut i köket och äta lite frukost, sen är jag tvingad ut ur lägenheten. Ska bli intressant och se hur jag funkar med ett barn som trotsar, ett barn som skriker, själv med så liite sömn i kroppen. Vi får helt enkelt se om jag överlever dagen!

Galaj!

Ikväll är jag ute på galaj. Kvällsmiddagen blev hemmagjorda hamburgare med lchf-bröd och KETCHUP! Som jag saknat detta!! Vi hörs i morgon ;)


Bra start på lördagen!

Poscherade örtägg med kananoss- och svampfräs.

2 portioner

2 kabanoss (á 80 gr)
4 champinjoner
1 tsk smör att steka i
4 ägg
Lite rapsolja
Örter efter smak
Salt

Gör såhär:
Lägg värmetålig plastfilm i en djup tallrik, häll på lite olja och olja in plasten. Häll i de örterna du önskar (jag hade dill och persilja!) och salta. Kläck ett ägg i "paketet" och knyt ihop det, försök att få ut så mycket luft som möjligt! Gör likadant med de övriga äggen - ett paket/ägg! Lägg försiktigt ner i sjudande vatten och låt sjuda (ej koka!) i ca 6-10 minuter beroende på hur du vill ha konsistensen!
Skiva kabanossen och svampen och fräs i lite smör tills det fått fin färg.

Ur fettsynpunkt drack jag en kopp kaffe med grädde i (ej inräknat i närinsinnehållet nedanför!) eftersom jag inte hade hållt mig mätt länge på endast 22 gr fett ;)

Per portion
Fett: 22 gram
KH: 3 gram
Protein: 20 gram


Dagens utelunch:


Spenatfärserad fläskfilé med rödvinssky:


Lätt äggröra med knaperstekt purjolök och bacon - LCHF

När jag vet att det är fredag o kvällen bjuder på lite goda ostar som fredagsmys, då håller jag igen fettintaget lite under dagen. Den här äggröran är gjord på vatten, inte grädde som vanligt, och baconen är inte stekta i smör utan i sitt eget fett och utdrygade med purjolök.
Rätten innehåller fortfarande fett, såklart, men genom att ta bort grädde och smör och ha hälften/hälften av bacon o pujo blir den aningens lättare - så att jag med gott samvete kan kränga ost sedan :D

2 portioner
Du behöver:

4 ägg
2 mal vatten
Salt o peppar
1/2 paket bacon
Ca 5-6 cm purjolök

Gör såhär:
Stek baconet, när det börjar släppa fett så släng ner strimlad purjolök och stek knaprigt.
Kläck äggen i en varm kastrull, tillsätt vatten, salt och peppar och rör tills äggen stelnat o blivit äggröra. Servera! :)


Pannbiff med stekt lök och stuvad vitkål - LCHF

I ärlighetens namn finns det en del saker inom LCHF som jag har varit (och ibland fortfarande är) väldigt skeptisk mot - stuvad vitkål var t.ex. en av dom. MEN, det var faktiskt riktigt gott!

Grundreceptet för vitkål är bara vitkål, grädde, salt och peppar - men jag kan ju inte bara nöja mig utan svävade iväg även med vitkålsreceptet ;)

3 portioner
Du behöver:

500 gr nötfärs
1 ägg
1 msk grädde
1 tsk senap
Några chiliflakes
1 tsk Lawrys
Salt o peppar

Stuvad vitkål:
1/4 vitkålshuvud
1msk kokosfett (smak- o luktfritt)
2 dl grädde
1 dl vatten
1/2 buljongtärning (jag använde grönsak)
50 gr stekt lök (ca 1 medelstor)

Gör såhär:
Börja med vitkålen - skär den i mindre bitar/strimlor och stek i kokosfett i ca 10 minuter utan att ge det färg. Tillsätt sedan vatten, grädde, buljong o lite peppar o låt det koka ihop. Sjud på medelvärme i ca 30 minuter tills vitkålen är mjuk. Skiva löken, stek i kokosfett tills den fått färg - vänd ner i vitkålen mot slutet.
Blanda nötfärsen med ägg, grädde, senap o kryddor. Salta o peppra. Koka upp en stor kastrull med vatten och ev en buljongtärning, dra ner värmen o låt sjuda, forma 6 biffar och sänk ner dom med en hålslev i det sjudande vattnet. Dom är klara när dom flyter upp till ytan. Stek yta på biffarna i lite smör i en panna. Anledningen att man sjuder biffar (och köttbullar!) först är för att dom blir mycket saftigare, och håller formen, då :)


Huskplättar med citronyoghurt och bär - LCHF


Dagens frukost blev ett modifierat recept ur Expressens LCHF-bilaga. Jag är inte mycket för att följa recept, jag letar oftast bara upp dom för att få inspiration, och ibland blir det bra och ibland blir det dåligt, oftast blir det inte alls som jag har tänkt mig - men godare!


3 Portioner
Du behöver:

2 dl vispgrädde
4 ägg
2 msk fiberhusk
1 tsk kokosflingor
kardemumma
vaniljpulver (OBS! inte socker!)
kokosfett att steka i
1 dl Turkisk yoghurt
Citronskal från ca ½ citron
Hermesetas
3 msk bär - ex blåbär, hallon.

Gör såhär: Vispa ihop grädde, ägg, husk och kokos med kardemumma och vaniljpulver efter smak. Låt smeten stå i ca 10 minuter o vila, om den blir FÖR tjock kan man spä ut den med lite vatten. Blanda under tiden turkisk yoghurt med cestat citronskal, söta med Hermesetas om det inte triggar ditt sockersug. Stek plättarna i lite kokosfett - lättast i ett plättjärn, men det funkar också i en vanlig stekpanna - i ca 2-3 minuter på varje sida (tills dom har fått fin färg) på medelhög värme. Servera med citronyoghurten och bär!

Per person:
Protein: 11,5 gr
Fett: 40 gr
KH: 3,5 gr

Laxpaj - LCHF


Haha, ja, jag vet inte vad som hände. Jag gjorde världens finaste laxpaj - den var riktigt fin! Och så åt vi upp den! Hann jag fota den fina pajen? NEJ! Fail ;)
Ni får tro mig på mitt ord att den både var riktigt fin och smakade sååå gott. Men jag vet inte om det var för att mannen var hungrig, men hela pajen räckte till oss tre. Det var en liten, liten bit kvar. Men då åt som sagt mannen två stora lass (han säger nu att han bara ätit ett ägg idag och var hungrig :P)

Iaf.
3 portioner
Du behöver:

Paj:
250 gr varmrökt lax
75 gr fryst spenat (i bitar)
½ gul lök
½ dl crème fraiche
½ dl grädde
2 ägg
25 gr riven stark ost
Pecorinoost
svartpeppar

Romsås:
½ dl créme fraiche
1,5 msk majonnäs
1 msk stenbitsrom
svartpeppar

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Tag fram en ungssäker form (jag hade en sautös, med ungssäkert handtag). Bryt ner laxen i större bitar, hacka den gula löken och lägg ovanpå laxen. Tryck ner 5 bitar spenat och peppra allt. Blanda crème fraiche med ägg och grädde, salta och peppra. Riv den starka osten och häll ner den i äggblandningen och blanda, häll sedan äggblandningen över laxen. Strö Pecorinoost ovanpå och peppra. In i ugnen i ca 30-40 minuter, men ha koll på den så den inte får för mycket färg - då får ni lägga lite aluminiumfolie över den.

Romsås: Blanda créme fraiche med majonnäs. Tillsätt stenbitsromen och blanda. Peppra. Ställ i kylen tills det är dags att äta.

Servera med en sallad om ni vill, hela rätten innehåller ganska lite KH, så grönsaker är nemas problemas att ha till :) Som sagt, betyget blev att allt blev uppätet - det tycker jag är ett bra betyg ;)


Laxpaj - LCHF


Kvällsmiddag hos oss blir en variant på det här receptet, med påskresterna! Vi hade massa varmrökt lax kvar som jag vill göra något med, men kunde inte för mitt liv komma på vad. Förr i världen hade jag gjort en krämig laxpasta, men eftersom pasta inte direkt är LCHF så fick det bli en paj!

I min paj hittar ni; varmrökt lax, gul lök, spenat, crème fraiche, morfars brännvinsost, ägg, grädde, salt och peppar. Och självklart har vi även kvar romsås sedan påsk, så det blir det till :) Självklart gör jag utan pajskal - det blir precis lika gott! Bilder och recept kommer upp om lite drygt någon timma.

LCHF för nybörjare!


När jag började äta LCHF för ca 3 veckor sedan så hade jag aldrig läst så mycket som en enda artikel om det. För några år sedan hoppade jag och min sambo på det här sättet att äta, utan att ta reda på fakta bakom produkterna, och det slutade med viktuppgång vilket jag verkligen inte ville, så jag hoppade av den efter några dagar bara.
Den här gången ville jag ge LCHF en ärligt chans, och faktiskt ta reda på mer om varför det är bra att äta lite kolhydrater och låta kroppen ha fett som bränsle istället.

När jag gör något nytt och verkligen bestämmer mig för att gå all in, då går jag all in x 100. Jag har stått och tjatat hål i öronen på min man "hur mycket väger det?", "vad har du i nu?", "vad blir det i gram?", "hur tillagade du det?", "varför??". Ni känner inte mig, och ni känner inte min man, men om vi säger såhär - han har jobbat som köksmästare i många år och han KAN det här med mat, så att bli ifrågasatt av någon som INTE KAN men som TROR sig vet (läs= jag) har nog inte varit så roligt för honom ;)

Vad vill jag med det här inlägget? Jo, lite grundläggande tips till nya LCHF:are. Lite bra att tänka på. Lite "guide" på vägen, så som jag har tyckt blivit ett bra och lätt leverne. Det här är saker som jag ville veta när jag började, bra tankar och info på vägen.

Tips till hur du kan lyckas med LCHF:

- Köp en köksvåg som väger i gram. Väg ALLT de första 2-3 veckorna tills du vet hur mycket du kan äta av alla vardagliga råvaror. Lär känna din mat, hur mycket protein, fett och kolhydrater den innehåller!

- Ät varierat! Alla tröttnar på ägg till slut. Det är en jättebra frukost - ägg och bacon, eggs benedict, äggröra med mera, men som sagt - till slut tröttnar man på alla dessa ägg. Hitta alternativ till alla ägg! De flesta recepten kan göra om och anpassas till LCHF med lite fantasi.

- Ät när du är hungrig, inte för att klockan säger att du "ska". Glöm allt du blivit inprentad med att du SKA äta frukost, du SKA äta var tredje timma, du FÅR INTE äta efter kl 18 "annars går du inte ner i vikt". GLÖM ALLT! LCHF funkar inte så! Med lågkolhydratskos håller blodsockret sig på en jämn nivå och åker inte berg- och dalbana. Det gör att du inte behöver äta var tredje timma för att vara rädd att blodsockret dalar. Ät när du känner dig hungig. Du har även en jämn fettförbränning, sålänge du inte fastar i mer än 24 timmar.

- Avgör din hunger. Är du HUNGRIG eller är du bara sugen? Är du bara sugen, ät en ostbit, en bit ölkorv, lite skinka, ett kokt ägg, en halv burk makrill i tomatsås.

- Frossa inte i fett. Det här var en stor news flash för mig. Dieten heter ju HIGH FAT, jag tänkte "toppen, massor grädde, massor smör, mer mer mer!". Men det finns en gräns för fettintag också, och det var lite "ahaa" för mig. Ja, du ska äta fett för att ge kroppen det som bränsle istället för kolhydrater, men det betyder inte att du ska äta 500-600 gr fett/dag, då går du upp i vikt för det är mer fett än kroppen hinner förbränna. De största proteinkällorna (ex. lax) innehåller ju också fett, avokado innehåller fett - dvs till sådana rätter behöver man inte fetta på en superfet sås á 3 dl.

- Vill du ner i vikt, undvik mycket mejerivaror, brödsubstitut och bakverk. I alla fall i början. Mejerivaror (grädde, yoghurt, mjölk, crème fraiche) innehåller även kolhydrater - ganska många om man tänker äta sig mätt på ex yoghurt. 2 dl turkisk yoghurt på morgonen ger 6 kh, om du ska hålla dig under 20 kh är det en ganska "stor frukost", som för övrigt inte mättar så länge. Likadant är det med bär - hallon är okej, men frossa inte. Choklad över 70% är okej, men frossa inte!

- Alla är olika känsliga för kolhydrater. Jag är inte jättekänslig, jag går ner i vikt även om jag råkat tabba mig - men alla gör inte det. Några måste vara väldigt strikta och hålla sig till MAX 20 kh/dag. Hitta din gräns!

- Grundregler. Ät bara råvaror med max 5 kolhydrater/100 gram. Med modifikation. Sålänge du inte kommer över 20 gram kolhydrater/dag (om du lever strikt LCHF. 30-50 om du är mer liberal) så spelar det inte riktigt så stor roll om du skulle råka äta något litet med kanske 6-7 kh/100 gr, sålänge nästa mål innehåller mindre kh och mer fett/protein. Det här kan man laborera med i evighet ;) Jag äter enligt 100/100/20, vilket betyder 100 gr protein, 100 gr fett och max 20 gr kh/dag.

- Googla. Googla recept, googla info, googla bilder, googla inspiration! Kunskap är makt!

- Ge det tid. Att äta LCHF innebär inte att du rasar i vikt på 1 månad. Kroppen måste få ställa om sig till fettförbränning istället för kolhydratförbränning, och det tar olika lång tid för alla människor. För vissa tar det en vecka, andra nån månad och för någon kanske upp till 6 månader. Men ge er inte! Se över vad du äter och om det ändå är precis som en okej LCHF-dag ska vara så fortsätt på precis samma sätt och upplev alla andra positiva effekter LCHF har under tiden som ni väntar på att vågen ska röra sig nedåt!

Hel kyckling i ugnen med smaksatt blomkålsris - LCHF



4 portioner
Du behöver:

1 hel kyckling
50 gr smör (ca 2 matskedar)
dragon efter smak
1 dl vatten
1 dl crème fraiche
½ msk senap
1 blomkålshuvud
½ rödlök
Färsk basilika
2 msk rapsolja
några droppar balsamicovinäger
salt och peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt så mycket torkad dragon som du vill - jag älskar dragon så jag drar på för glatta livet. Lägg kycklingen i en ungsfast form och gör några snitt i skinnet och "öppna upp" små fack, häll smöret över och se till att det hamnar i facken också. Salta och peppra. Häll vattnet i formen och täck formen med aluminiumfolie och sätt in i mitten på ugnen. Kyckligen ska vara helt genomstekt och det får inte komma rosa saft ur den när man provsticker med en kniv - det kan ta allt från 40 minuter till strax över en timma beroende på hur stor kyckling du har.
Riv blomkålshuvudet på den grövsta sidan på ett rivjärn, finhacka rödlöken och basilikan. Koka upp 1,5 l vatten i en katrull och smaksätt ev med en buljontärning. När kycklingen nästan är klar så slår du det varma vattnet över blomkålen och låter det stå i ca 1-2 minuter innan du häller av vattnet igen, häll i rödlöken och basilikan och rör runt. Smaksätt med olja, balsamico och salt o peppar.
Ta ut kycklingen ur ugnen och skär ut filéerna och dra av klubborna - spara såsen i botten på formen! Låt crème fraichen smälta ner i såsen, smaksätt med senap och eventuellt mer dragon. Salta och peppra.

Plate up! :D

Dagens lunch; Hel kyckling i ugn med senaps- och dragonsås, och smaksatt blomkålsris - LCHF

Ja, dagens lunch är som heeela den långa rubriken säger. Syster kommer vid 12 och då ska vi äta, så jag återkommer med bilder, uträkningar, recept och utlåtande då :P

Varning för bildregn ;)


Jag hänger i en LCHF-tråd hela dagarna som peppar mig massor. Senast var det en tjej som la upp bilder på sig före och efter att hon hade gått ner 16 kg (sedan nyår!) och efter mitt lilla depp igår så var detta precis vad jag behövde se idag!
Jag mindes att jag hade en annan blogg när jag startade att gå ner i vikt och vägde in på 104 kg. Jag letade upp bloggen och hittade alla bilder jag tog på mig då - JESUS, säger jag bara. Nu förstår jag varför jag vill ner i vikt och varför detta är viktigt för mig! Jag hittade också min målvikt, dom faktiskt fortfarande är min målbild att gå efter. Jag kanske skulle skriva ut den och rama in den o sätta den på nattygsbordet som en reminder :P

Här är jag när jag vägde 104 kg, vintern 2010:

Här är jag nu, 90 kg:
(Jag äger ingen helkroppsspegel nu - måste skaffa! :P)

Min målvikt, 70 kg:

Nu är jag PEPP igen! :D (tänk så lite det behövdes!)

Totalt opepp.

Är totalt opepp till alltid idag. Snedsteget igår genererade i 300 gr plus på vågen. Och jag har helt snubblat ifrån vår veckomeny. Illa illa.

Jag ska rensa ut några rester ur kylskåpet nu och dricka en kopp kaffe, så kanske det reder upp sig. Och projekt idag är att rensa ut allt som inte LCHF ur mitt hem!


Fan.

Jag har haft en helveteskväll och till följd av det kom gamla vanor tillbaka - hetsäta onyttigheter. I detta fallet sonens påskgodis (ja, de bitarna han inte ville ha) som vi av någon anledning inte slängt utan SPARAT på en jävla hylla. Nu ska jag gå o dra täcket över mig, och önska att den här kvällen försvinner ur mitt minne.

Dagens mellis; ost!!



Jag är inte direkt hungrig såhär på eftermidagskvisten, men lite sugen på "något" är jag. Då passar det ju bra med osten som råkade slinka ner när jag var o handlade innan - Den skrattande kon! Jag köpte trekanter, men den finns även att köpa som mindre kuber.
Per 100 gr: Protein 10 gr, KH 6,5, Fett 22,5 gr.
Per trekant: Protein 1,25 gr, KH 0,8 gr, Fett 2,8 gr.
Per kub: Protein 0,4 gr, KH 0,3 gr, Fett 0,9 gr.

I LCHF-världen rekommenderas man att äta Babybel-ost om man vill ha något litet mellanmål, men jag är skeptisk till ostar som klarar sig flera veckor i ens handväska, eller som för den delen inte ens ligger i kyldisken i affären... Jag vet att Den skrattande kon har ett högre antal KH/100 gr, men jag väljer ändå den före Babybel. Dessutom räcker en eller två bitar för att stilla min längtan efter "något". :)


Lunch efter 16 timmars fasta!


Är hos syster som bjuder på lunch :)


God morgon Tisdag!

Lillan har precis vaknat, själv har jag varit vaken sedan 07 då Stora vaknade.. Jag kör ju en PF fram till lunch och än så länge är jag inte det minsta hungrig :)

På schemat idag har vi BVC-besök, jag missade att komma på tvåmånaderskontrollen, så det blir en något sen sådan ;) 11 veckor gammal blir hon idag!

Nej, nu måste jag klä oss, så vi hinner ut o promenixa innan BVC - hörs senare!


Färsk lax i ugnen med auberginelåda.


Dagens middag:

5 personer
Du behöver:

1 sida färsk lax
10 champinjoner
5 cm purjolök
2 msk röd pesto
Salt o peppar

Auberginelåda:
2-3 aubergine
1 msk salt
1 st vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
basilika
300 g mozzarella
Basilika
75 g parmesan
Salt
Peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader. Skala auberginen och skiva den. Salta och låt ligga ett tag, och skölj sedan av saltet o lägg på en handduk för att torka lite. Smält smör i en panna och stek auberginen på båda sidor tills den fått lite färg. Lägg åt sidan.
Tag en kastrull o smält lite smör, stek vitlök och lägg i basilika och krossade tomater. Salta o peppra.
Varva aubergine och tomatsås med skivor av mozzarella i en ungsfast form och toppa med riven parmesan. In i ugnen i ca 40 minuter och strö basilikanlad över innan servering.
Stek de delade champinjonerna, saltade, i en torr panna. Tillsätt lite smör efter ca 5 minuter och låt svamparna suga upp smöret. Tillsätt strimlad purjolök. Lägg laxen i folie i en ungsfast form, smeta på röd pesto, salta o peppra och häll över svamp- och purjolöksfräset. In i ugnen i ca 30 minuter (samma värme som auberginelådan!).
Servera med en grön sallad!


Hembesök hos mamma :)

Vi tog vårt pick och pack och åkte hem till min mamma och hennes sambo, dom bor bara en liten bit ifrån oss. Här bjud det på färsk lax i ugnen och en finfin auberginelåda med tomat och mozzarellaost (jag ska fråga efter receptet!). Till efterrätt har jag gjort en chokladpannacotta, eftersom den var så poppis i förrgår ;)
Bilder får ni senare när jag mobilbloggar, eftersom jag inte har sladden med mig att ladda in dom i datorn.

Kycklinglår i ugnen med bacon- och grönsakskompott - LCHF

2 portioner

Du behöver:

2 kycklinglår (med ben och skinn)
Svartpeppar

2,5 dl vatten
0,5 dl grädde
0,5 dl torrt vitt vin
1/2 hönsbuljongtärning

1/2 zucchini
1/2 röd paprika
1/2 paket bacon
Ca 5-6 champinjoner
50 gr sockerärter

Gör såhär:
Sätt ugnen på 220 grader. Koka upp vattnet, grädden och vinet tillsammans med buljongtärningen. Bryn kycklinglåren runt om och lägg i en ungssäker form och häll över såsen, täck med aluminiumfolie och in i ugnen i ca 20 minuter.
Tärna baconet och stek det knaprigt, lägg åt sidan. Skölj och tärna paprika, sockerärter, zucchini och svamp och stek i baconfettet i 2-3 minuter - ta av o blanda med baconet.
Servera med såsen från kycklingen! Mums! :)


Måndagsmeny, frukost - äggröra med Pecorinoost och stekt bacon!

Här är receptet på måndagens frukost som jag lovade :) totalt innehåller hela rätten 27 gr protein, 1 kh och 37 gr fett.

2 portioner
Du behöver:

3 ekologiska ägg
3 msk grädde
En klick smör
30 gr Pecorinoost
1 paket bacon
Svartpeppar

Gör såhär:
Stek baconskivorna till den grad du gillar bäst. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, knäck i äggen och häll i grädden och rör försiktigt runt på medelhög värme tills du har äggröra. Tag av från spisen och rör ner Pecorinoosten!

BRA start på dagen, som ni står er läänge på :)


Med lite envishet går allt!


And I'm back on track! Igår morse stod vågen på 93,5 (!!) så nästan två kilo får väl vara godkänt med tanke på att jag faktiskt drack ÖL på påskafton ;)

Håller periodisk fasta (18/6) till lunch, men lovar blogginlägg med mat ändå ;)


Rulltårta - LCHF


Rulltårterecept var något jag letade lääänge efter till påskafton, och de jag testbakade visade sig vara en otroligt smulig version av kaka. Så jag mixtrade ihop ett recept av tre redan befintliga och det gick hör och häpna bra! Nedan har ni resultatet - smakar precis som vanlig rulltårta, ingen av våra gäster trodde på att det var LCHF!


Här garnerad med vispad grädde och en halv physalis.

En rulltårta (stor plåt)
Du behöver:

110 gr rumstempererat smör
0,75 dl Sukrin (jag använde Melis, och kompletterade med lite Hermesetas flytande)
1,5 ägg
2 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosflingor
1,5 tsk bakpulver
ev. vaniljfrön
2 dl grädde

0,5 dl kokosflingor

Citronkräm
Hallonsylt

Dekoration:
Vispad grädde
Physalis

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop det rumstempererade smöert med sukrin, när det går ihop sig så tillsätt ägget och vispa ihop till en smet. Ta en bunke och blanda mandelmjöl, kokosflingor, bakpulver och om ni vill ha i vanilj -  blanda väl. Häll i torrvarorna i smeten och häll i grädden och blanda till en typ sockerkakssmet. Lägg ett bakplåtspapper i en stor ungsform och klicka ut smeten på pappret - anväd en slickepott och dra ut till kanterna till du får en stor rektangel, hysta in i ugnen och grädda i mitten i ca 20-30 minuter (man får hålla lite koll..!). Under tiden tar du en torr stekpanna och rostar de övriga kokosflingorna på medelvärme på spisen. Rör runt med en träslev hela tiden så du inte bränner kokosen, det går snabbt när dom väl börjar få färg!
Ta fram en till stor ungsplåt. När kakan är färdig tar du ut den och strör den rostade kokosen i ett jämnt lager över, lägg på ytterligare ett bakplåtspapper och lägg sedan den nya formen ovanpå. Var snabb och vänd rulltårtebotten uppochner. Vänd sedan plåtden så att dom ligger i varandra och lägg några tyngder i den övre plåten så att den rostade kokosen trycks in i kakan. Låt stå och svalna på detta sättet.
När kakan är helt sval tar du fram citronkrämen och hallonsylten och brer på den, rulla försiktigt ihop tårtan och snurra in i gladpack och låt ligga i kylen några timmar så den håller formen när ni skär upp den. Naturligtvis kan man ha grädde i den om man vill, eller så kan man fylla den med precis vad man vill :)

Två sorters pannacotta - LCHF


Ofta är det väldigt bra att ha en kock i hemmet. Som till exempel när man vill ha ett LCHF-snällt recept på pannacotta, då levererar han världens godaste!

Dessa två olika sorters pannacotta serverade vi i miniformat (3 cl) på vår påskdessertbuffé:

Vaniljpannacotta med hallonsylt och chokladpannacotta med lättvispad grädde.

2 portioner (eller 12 st 3cl)
Du behöver:

2,5 dl vispgrädde
1 gelatinblad
Smaksättningar:
- 1/2 vaniljstång
- 100 gr mörk choklad (70%)
- Vanilja/kardemumma
- Saffran
- Kanel
- Halloncouli
- Kokos
(detta är bara några förslag, fantasin sätter gränserna!)

Gör såhär:
Börja med att lägga gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter, om inte gelatinbladet får ligga tillräckligt länge är det lätt att det klumpar sig när man blandar det med grädden (sådär gott med gelatinklumpar, kanske ;)). Koka upp grädden i en tjockbottnad kastrull och låt den sjuda på mellanvärme i ca 2-3 minuter. Om du ska göra vaniljpannacotta så delar du och fröar ur en halv vaniljstång och låter både vaniljfrö och stång koka med under tiden grädden kokar - plocka upp vaniljstången när du tar kastrullen av plattan. Om du ska göra chokladpannacotta så hackar du 100 gr mörk choklad och smälter över vattenbad, häll sedan ner den smälta chokladen i grädden precis innan du tar den ifrån plattan. OBS att du MÅSTE ta av grädden från plattan INNAN du lägger i gelatinbladet annars skär sig smeten! Grädden får alltså inte koka när gelatinbladet ska ner. Krama ur överflödigt vatten innan du låter bladet smälta ner i grädden, rör runt så du är säker på att allt smält och häll sedan upp pannacottan i portionsformar. Låt svalna något i rumstemperatur innan ni ställer in den i kylen i minst 2 timmar. Garnera hur ni vill - jag hade som sagt hallonsylt på vaniljpannacottan och lättvispad grädde på chokladpannacottan!

Hamburgare LCHF


Kvällens snabba middag blev hamburgare! Personligen tycker jag faktiskt att hamburgare ÄR godare utan bröd o pommes, och jag blev alldeles lagom mätt på min portion. Till sin hamburgare bestämmer man självklart själv vad man vill ha, och jag plockade ihop Crambozola, sallad, tomat, gurka, rödlök och cornichorner. Som sås hade jag bearnaisesås och aioli - smaskens!

Köttfärsen kryddar vi bara med salt och peppar och steker i smör. Man kan självklart använda en stor variation av kryddor och kombinationer, ägg o grädde och dylikt kan man också ha i. Men jag tycker att det räcker gott o väl med flingsalt o nymald svartpeppar :)


Motivationen är på topp!


Efter att ha spenderat hela eftermiddagen i ett hav av kakor hos mannens farbror m. familj och inte kännt ett sug över huvud taget, känns det skönt att vara hemma i "tryggheten" ;)

Ikväll äts följande hos oss:


+ på vågen!


Ja, det är väl egentligen inte så roligt så att det är värt ett utropstecken i slutet av meningen, men det positiva med plus på vågen är ju att det betyder två saker: 1. Jag hade sjukt trevligt igår! 2. Jag blir ännu mer motiverad att hålla mig superstrikt till LCHF enda fram till Midsommar som är mitt nästa "det är okej att fuska"-dag! Vad ska vi satsa på? 5-8 kilo tills dess? det är ju trots allt "bara" två månader till midsommarafton...

Idag kör jag en periodisk fasta igen. Jag åt senast kl 22 igår (och smuttade på ett glas vin fram till 23), så jag fastar fram till kvällsmiddagen ikväll och hoppar direkt på en till 18-timmarsfasta efter det. Jag är inte direkt en frukostmänniska (och i ärlighetens namn är jag väldigt trött på ägg, ägg och ägg även om det ÄR gott) så för mig är det inga problem att hålla fasta mellan 18.00-12.00 dagen efter.

Som jag skrev ska vi ju till släkten, så det är dags att packa ihop oss och stuva in oss i bilen - 1,5 timmars bilfärd med två trötta ungar står på schemat. Jag hoppas dom somnar och tar igen lite välbehövlig sömn i bilen...

Och i morgon kör vi igång med veckoschemat!

Ursäkta röran - bloggpaus pågår!


Idag blir det en ofrivillig bloggpaus, då vi ska iväg till släkten. Men kom tillbaka i morgon - jag har ett helt dessert ord att blogga om! :)


Snö!

Hos oss startade påskafton med snö! Och en väldigt exhalterad tvååring som för första gången förstod vad påskharen hade kommit med under natten ;)

I skrivandes stund bakar jag en plåt bröd (se föregående inlägg).. Det kan vara så att jag o mannen råkade snacksa upp nästan allt från igår ;)


Det godaste LCHF-brödet - ever!

Jag bakade nyss av en plåt med LCHF-bröd, och den försvann lika snabbt som den blev till.

Jag som aldrig har älskat bröd har heller inte saknat det, men det här brödet blev såå gott! Det kommer jag definitivt göra fler gånger, och med tanke på att en ruta bara innehåller 0,6 kh så är det ett givet recept hos oss!

12 rutor
Du behöver:

1,5 dl mandelmöl
2 msk sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 st ägg
2 msk smält smaklöst kokosfett
1 dl creme fraiche

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk, salt och bakpulver. Tillsätt äggen och Crème Fraichen och rör runt. Häll till sist i kokosfettet och blanda. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt, lägg ut smeten och lägg ett papper ovanpå och "tryck ut" smeten till en större kvadrat - smeten ska bli ganska tunn. Ta av det övre bakplåtspappret och grädda brödet i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna något och dela sedan med kniv i 12 bitar. Man kan även göra de som bullar om man vill, men då blir kh-innehållet något högre/styck eftersom jag gissar att man inte får ut 12 bullar ;)

Löp ut i köket o BAKA! ;)


Lite ditt o lite datt.

En viss man har lagt rabarber på datorn (det är tydligen en dödsviktig golfturnering som måste följas), så tyvärr kan jag inte uppdatera fler recept idag.

Å andra sidan får ni desto fler i morgon! Jag har en wok, en fyllda lövbiffsrullar och såklart hela dessertbufféen att bjuda med mig av! :)


Hollandaisesås - väldigt LCHF!


Till frukost önskade jag Eggs Benedict och kocken i hemmet satte igång att slamra i köket. Hollandaisesås, som ju är en ganska viktig grej i just Eggs Benedict, är sjukt enkelt att göra och passar bra till egentligen all fisk. Det är bara några få ingredienser och man vispar ihop en god, fet sås snabbt! :)


2 portioner
Du behöver:

2 äggulor
1 tsk vatten
50 gr smör
1 msk citronjuice
salt

Gör såhär:
Smält smöret på låg värme i en kastrull, rör INTE runt i den, utan tanken är att smöret ska skikta sig från tillsatserna - det får inte heller brännas vid! Lägg äggulorna tillsammans med vattnet i en skål som tål värme, och sätt den över ett vattenbad. Var nog med att vispa hela tiden så att inte äggulorna koagulerar. Vispa tills äggen tjocknat en aning och blivit fluffiga, ta sedan av från vattenbadet. Sätt skålen på en blöt disktrasa på diskbänken (så glider inte skålen runt!) och börja droppa i smöret undertiden som du vispar äggen, efterhand kan du hälla i smöret i en tunn stråle. Ta inte med "bottensatsen". Pressa i citron och salta såsen och servera till vilken fiskrätt som helst :)


Eggs Benedict - LCHF


Dagens goda frukost. Busenkelt att göra och såå gott :) recept på hollandaiesås kommer upp senare, för er som vill ha det!

Nu ska det STÄDAS, alla 111 kvm ska bli kliniskt rena inför påskens gäster!


Ungsbakad färsk lax med färsk basilika och ett örtfärskosttäcke - LCHF.


Kvällsmaten bestod egentligen bara av ett hopplock - men blev såå god ändå! Vi hittade en hel sida färsk lax när vi var ute o handlade idag, och den fick såklart följa med hem!

Så kvällens rätt blev som rubriken förtäljer och här har ni receptet! ;)


3 portioner (eller två stora om man är jättehungrig!)
Du behöver:

350 gr färsk lax (går även bra med fryst om man inte har färsk hemma!)
4 blad färsk basilika
50 gr (ca 1/2 burk) färskost med smak av örter
10 gr Pecorinoost
1 msk smör
2 tomater
1/2 liten rödlök
8 Sparris (gröna i vårt fall)
40 gr parmesanost
Några droppar Balsamicovinäger
0,5 dl Smetana
en nypa dill

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och häll över i en ungsfast form. Gör några "fack" i laxen och lägg i basilikabladen där i. Blanda färskosten med Pecorino och bred den över laxen, salta och peppra och hysta in den i ugnen i ca 15 minuter.
Tärna tomaterna och hacka rödlöken och blanda i en skål. Tillsätt hyvlad parmesanost och smaka av med några droppar Balsamicovinäger (ju finare, desto godare!). Blanchera sparrisarna i saltat sjudande vatten med en liten klick smör i i ca 3 minuter (något längre om du har färsk sparris!). Blanda slutligen Smetana med dill och servera till som en kall sås! SÅ GOTT! Om ni bara ska välja ett recept från den här bloggen att göra - GÖR DETTA!


Köttbullar i gräddsås - LCHF!


Ja, efter 18 timmars fasta och en barnvagns-power walk (med två barn!) så var det äntligen dags att äta lite då. Jag har mått hur bra och så som helt under fastan, ingen berg- och dalbana i varken humör eller blodsocker. Enda skillnaden är att jag nu vid lunch faktiskt kände att magen kändes tom och att jag började bli lite hungrig.
En lätt första periodisk fasta, alltså!

Stora önskade köttbullar till lunch, och hans önskan är ju (nästan iaf) min lag :P Dagens lunch: LCHF-köttbullar!


2 portioner
Du behöver:

240 gr nötfärs
3 tsk grädde
1 ägg
10 gr Lawrys krydda
en klick smör att steka i
1 dl Smetanaa
1/2 buljongtärning

Gör såhär:
Blanda nötfärsen med grädde, ägget och lawrys-kryddan väl. Forma köttbullar av smeten (jag fick ut 12 köttbullar). Smölt smöret i en panna och stek köttbullarna på medelhög värme, runt om tills de fått fin färg. Låt Smetanan smälta ner i pannan och krydda med en halv buljongtärning. Låt det hela puttra ihop i ca 5-10 minuter innan du serverar det! Jag hade två salladsblad till mina köttbullar, en sallad som är korsning mellan isbergssallad och romansallad - krispig och söt!

Den här rätten innehåller ganska mycket fett i sig, vill man ha en smalare variant kan man använda crème fraiche istället för smetana, steka i mindre smör (jag tog en ganska rejäl klick) samt kolla fetthalten på köttet. Jag, however, älskade den precis som den var! Och Stora gav tummen upp och klämde 6 stycken!


Underbart!


Underbart väder hos oss idag, så vi passar på att vara ute o fånga så mycket sol som möjligt! :)


Veckomeny!


Nu har jag räknat fram och tillbaka, bak och fram, lagt till och tagit ifrån och nu tror jag ÄNTLIGEN att jag har en meny a la LCHF (100/100/20) till nästa vecka! :) Menyn är gjord efter min vardag, dvs jag lämnar på dagis tis-tors och äter inte frukost dessa dagar (periodisk fasta), därför är ingen frukost med där, men det är ju lätt för er att koka ett ägg, äta lite yoghurt eller dylikt dessa dagar.
Jag har också utgått från 4 portions-recept, vilket ger oss rester över till lunchen dagen efter :)

Måndag
Frukost: Äggröra med Pecorinoost och stekt bacon
Lunch: Stekt kyckling med grönsakskompott (svamp, swuash, paprika, sockerärter, rucola)
Middag: Ungsbakad lax med blomkålspuré samt svamp, rödlök och dill

Tisdag
Frukost: -
Lunch: Rester från gårdagen
Middag: Pestofylld lövbiff med senapssky och en grön sallad

Onsdag
Frukost: -
Lunch: Rester från gårdagen
Middag: Stekt fläskfilé i senaps- och dragonsås med ostgratinerade blomkålsbuketter

Torsdag
Frukost: -
Lunch: Rester från gårdagen
Middag: Hemmgjorda köttbullar i gräddsås med blomkålsmos och egna råröra lingon

Fredag
Frukost: English Breakfast - äggröra, stekt bacon, svamp och ungsbakade tomater
Lunch: Rester från gårdagen
Middag: Vitlöksstekt fläskfilé med basilika- och citronblomkålsmos

Lördag
Frukost: Våfflor med grädde och hallonsylt/blåbärssylt
Lunch: Rester från gårdagen
Middag:
Förrätt - Laxtartar med creme fraiche och löjrom
Huvudrätt - Örtrullad fläskfilé med skivad zucchini och svartpepparsmör, rödvinssås

Söndag
Frukost: Omelett med rödlök, svamp och chorizo
Lunch: Rester från gårdagen
Middag:
Förrätt - Parmarullar fyllda med färskost
Huvudrätt - Parmesanpanerad torsk med Vermouthsås

Vad tror ni? Totalt innehåller en dag runt 100 gr protein, 100 gr fett och max 20 gr kh. Jag ska iväg o handla idag, så jag återkommer med totalkostnad för hela klabbet :D

Morgonpyssel!

Nu har även vi påskfint!


Gäsp..

Tidig morgon hos oss, Lillskruttan bestämde sig för att vakna redan kl 06, men vi ligger fortfarande kvar o drar oss i sängen tillsammans. Som tur var har mannen tagit natten, så jag var utvilad ändå ;)

Snart ska vi ta oss upp, o fixa kaffe, för jag hör små tassar vilket tyder på att även Stora har vaknat :)

Fasta fram till 12 idag, o vid 11 ger jag mig ut o intervall-power walkar!


Bountybollar - det bästa LCHFgodiset!


Hittade detta receptet när jag började med LCHF för två veckor sedan, men det var inte förens igår kväll som jag faktiskt fick tummen ur och faktiskt gjorde dom. SMASKENS!

image description
Bounty!

32 bitar
Du behöver:

50 gr kokosfett (spelar ingen roll om det är smaksatt eller smakfritt)
1 dl grädde
1 dl Sukrin Melis
200 gr kokos
1 dl kokosmjölk
100 gr mörk choklad (>70%)

Gör såhär:
Smält kokosfettet tillsammans med sukrin melis. Häll i grädde och kokosmjölk och låt koka upp, tillsätt sedan koksoflingorna och låt sjuda några minuter. Häll upp i en skål med plan botten och låt svalna och ställ sedan i kylskåp över natten. Dela "klumpen" i 32 lika stora bitar och forma till små avlånga klumpar och ställ in i frysen nån timma. Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan koksobitarna i chokladen. Spara i frysen, men ta fram dom en stund innan du ska äta - dom är godast rumstempererade!

Perfekta att äta som mellanmål till en kopp kaffe med grädde - man får i sig det nyttiga kokosfettet och de innehåller bara 2 gr kh/bit!


Periodisk fasta och terapi.

Visst är det konstigt att ju mer man v.e.t att man inte ska äta på massa timmar, ju mer sugen är man på.. allt?
Jag sitter och knåpar ihop LCHFmenyn för nästa vecka. Jag tänkte lägga upp den här senast fredag, och även en handlalista om det är något ni är sugna på att äta - eller om ni rent av vill ha alla måltiderna och hänga med o käka samma vecka! Jag går som sagt på ganska strikt LCHF nu i början för att kroppen ska komma in i det ordentligt, men jag är absolut inte fakir. Jag kan använda mig av lök som smaksättning, eller persilja o citron även om detta enligt LCHF inte är "okej" produkter. I viktnedgångsskedet fokuserar jag mer på att räkna fett/kolhydrater/protein, än att äta "ren" LCHF-kost.
Från och med kl 18.30 idag kör jag min första periodiska fasta! Låter inte så svårt, eller hur? Man får ju många gratis timmar av att man sover ;)

Kyckling- och champinjonsoppa.

Kvällens middag stod mannen för, därför har jag varken mått eller ingredienser till den och har inte möjlighet att räkna ut fett/protein/kh - MEN, jag kan säga att den var väldigt mättande! Och med tanke på att både han och jag nästan hade toppat fettdepåerna idag, så var det en lagom "smal" kvällsmiddag eftersom soppan var en buljongsoppa.
Den var som vilken maträtt som helst som man slänger ihop av "det man hittar i kylskåpet" så ett recept är knappast nödvändigt. I vår soppa hade vi iaf buljong + vatten, kycklinglår, champinjoner, rödlök, timjan. Tyvärr, hann jag inte ens ta ett foto eftersom maten stod på bordet när jag kom innanför dörren och jag var såå hungrig. Det är för övrigt en ganska "grå" syn, så det kanske är lika bra att jag inte tog foto på den :P Iaf, ett bra tips till kvällsmat om ni maxat fettnivån och vill ha i er protein (skippa löken om ni inte vill ha kolhydrater!).

Dagens mellanmål!


En kopp kaffe med grädde o två mumsiga bitar bounty!


Vad tror ni?


Detta är säkert den sämsta tänkbara middagen i hela världen enligt LCHF, men kycklingen som jag gjorde först lucktade väldigt mysko när den kom ut, så den vågade jag inte äta. Och med inget annat tinat fick det bli sallad :P

Jag hade tänkt göra en veckolista med måltider, men det kräver lite arbete så den kommer inte direkt komma upp ikväll, och i morgon har jag Stora hemma från dagis (kräksjukan går och jag vill ha en FRISK påsk!), så jag satsar på att få upp veckomenyn innan lördag - så kör vi den från måndag, okej? Okej! :)


Vikt!


Jag vet, jag vet..

Jag har haft en medveten bloggpaus. Det är lite privata saker som har hänt så jag har inte direkt haft tid att sitta vid datorn och skriva om mat. Däremot så lovar jag er en uppdatering senare ikväll med ett smaskigt recept som kompensation :)

2 veckor av LCHF-kost!

Ja, idag är det två veckor sedan jag började med LCHF, och det har varit förvånansvärt lätt att följa! Visst, några snesteg (våffeldagen och igår när vårt fina sällskap var här ;)) har det blivit så vi får väl se om det gjort något på vågen.

Även om vågen varken rört sig ner eller upp idag när jag väger mig så kommer jag fortsätta att äta enligt LCHF, för jag mår SÅ BRA av den här kosten! :)

Senare får ni min viktuppdatering ;)


Ostkaka - LCHF


Till påsk hade jag planerat att göra en ostkaka. Jag blev inspirerad av senaste numret av Gourmet som mannen prenumererar på. Mia Öhrn var med i ett reportage och gjorde då hemmagjord ostkaka. Toppen tänkte jag, och tänkte att "det är väl bara att byta vetemjölet mot mandelmjöl, same same". Icke. Om ni vill lära er en sak av mig så är det detta - dessertrecept mixtrar man inte med. Det blir inte bra, gör som det står och slipp gråa hår!

Om ni vill göra ostkaka enligt LCHF så följ nedanstående, bra recept. Jag som inte har varit överförtjust i ostkaka förr ÄLSKADE denna! Den är toppengod!

Det säger bara slurp..
(Ursäkta en crappy bild, den är tagen sent igår kväll i lysrörsbelysning :P)

4 portioner
Du behöver:

0,75 dl mandelmjöl (kan med fördel ökas till 1 dl)
250 gr Keso
1,5 dl vispgrädde
2 ägg
1 äggula
ev 10 droppar Hermesetas (om man föredrar en sötare variant)

Gör såhär:
Låt keson rinna av LÄNGE (det minsta att den är blöt så blir kakan vattnig!). Min Keso rann i nästan en timma, men var ändå fuktig när jag satte igång. Nästa gång ska jag "torka av" den ytterligare med typ hushållspapper eller dylikt. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa samman grädde, ägg och äggula till en halvtjock smet. Blanda i keso och mandelmjöl i ägg- och gräddröran och rör runt till en jämn smet. Eventuellt söta med lite Hermesetas (om det inte triggar ditt sötsug). Personligen föredrar jag en sötare ostkaka, så jag använde mig av 10 droppar Hermesetas i min smet. Häll upp allt i en ungsfast form och hyst in i ugnen - håll koll på kakan, när den fått färg så lägg över lite aluminiumfolie och låt sedan kakan gräddas i 40-45 minuter. Serveras MED FÖRDEL med vispad grädde och några matskedar god hallonsylt!


Roquefortspäckad köttfärslimpa med blomkålsmos - LCHF.


Kvällens middag blev som rubriken antyder, en köttfärslimpa. Jag hade en bit Roquefort kvar i kylen från härom kvällen när jag hade köpt hem lite ost för oss att äta, så den fick bli en kräm som jag helt enkelt fyllde köttfärslimpan med!

Mumsfillibabba!

3 personer
Du behöver:

500 gr nötfärs
90 gr Roquefort (finns i specialosthandeln)
1/2 burk Crème Fraiche
0,5 dl grädde
1 pkt bacon
1 ägg
1 liten lök (ca 50 gr)
0,5 l vatten
1 kalvbuljongtärning
1/2 blomkålshuvud
0,5 dl grädde
ca 8 cm gurka
1 mellanstor tomat

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Mosa ihop Roquefort tillsammans med crème fraiche och 0,5 dl grädde till en röra. Blanda nötfärsen med ett ägg, salt och peppar. Koka upp vattnet med buljontärningen och löken delad på fyra bitar. ta ca 3/4 av färsen och forma en limpa i en ungsfast form, använd en sked och "tryck" ut ett hål i mitten längst med hela limpan, fyll den med ostblandningen och lägg sedan resterande färs som ett lock över. Täpp till runt kanterna så fyllningen inte kan ta sig ut. Fyll formen med buljongen och löken, och täck limpan med baconskivorna och sätt in limpan i ugnen i ca 35-40 minuter.
Koka upp saltat vatten. Dela blomkålen i mindre bitar och låt dom koka ca 10 minuter, ta från plattan och låt dom ånga av sig så dom inte släpper så mycket vätska. Hacka under tiden gurka och tomater och lägg i en skål. Ta fram en mixer/hushållsmaskin/stavmixer eller dylikt och mixa den avrunna blomkålen med 0,5 dl grädde. Salta och peppra efter smak. Servera! :)


Nu så!

Ja, det tog lite längre tid än tänkt - det blev ett oplanerat besök på lasarettet då min mammas sambo åkt in akut. Men nu är jag hemma igen och snart kommer massa goda recept - och tipset jag lovade också ;)

Finbesök :)


Jag och stora har haft finbesök idag, därav min frånvaro ;)

Jag har ett smaskigt recept på dagens lunch; lax med paprika- och chilisås, ett tips och ett recept på ostkaka att dela med mig av senare - men först ska jag ägna lite tid åt våra gäster ;)

Sneak peak på dagens lax:


RSS 2.0