Kycklinggryta med curry - LCHF


3 personer
Du behöver

1 kg kycklinglår
2 L vatten
1 hönsbuljongtärning
Curry
1 zucchini
1/2 röd paprika
1 gul lök
Smör
Olja
Salt o peppar

Gör såhär:
Koka upp vattnet med hönsbuljong och curry efter smak. Halvera löken och dela den ena halvan i mindre bitar och låt koka med i vattnet. Låt kycklingen koka/sjuda i ca 3-4 timmar för mört kött eller ca 30 minuter om man är hungrig NU.

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva zucchini, paprika och den andra halva gula löken och lägg allt i en ungssäker form, häll över lite olja, salt och peppar o hysta in i ugnen ca 15-20 minuter.

Ta upp kycklinglåren och pilla köttet, lägg tillbaka det pillade köttet i buljongen igen. Äter man mejeri kan man gott ha i 2 dl grädde nu, men undviker man så slänger man ner en rejäl klick smör istället. Servera kycklingen med de ungsrostade grönsakerna!


Ryggbiff med lök-, avokado- och tomatsallad - LCHF


Det känns som att det jag äter nu för tiden aldrig genererar i recept. Den här lunchen, till exempel, innehåller verkligen bara det som rubriken säger. Och Lallerstedts chilibearnaisesås. Behöver ni tillvägagångssätt, eller ser vi detta som "matinspiration"? :)


Everyday breakfast.


Mina frukostar nuförtiden kan kanske tyckas tråkiga, eftersom jag äter 2 pumpafröbröd med bregott, tonfiskröra och hollandaisesås - varje dag! Men det är såå gott och jag är mätt till långt in på eftermiddagen :D

Om ni är hungriga efter en omelett till frulle, så testa detta brödet istället :) gillar man inte pumpafrön så kan man göra det med solrosfrön istället :)


Smulpaj med rabarber - LCHF


1 form
Du behöver:

10 medelstora rabarber
ICA Stevia strö

Snuldeg:
200 gr smör, rumstempererat
30 gr hackad sötmandel
100 gr kokosflingor
1 dl fibrex
1 msk ICA Stevia strö

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka rabarbern i ömsom 3 cmbitar, ömsom 1 cmbitar och blanda med valfri mängd socker, lägg över allt i en ungssäker form.
Knåda ihop ingredienserna till smuldegen, smula över rabarbern. Hyst in i ugnen i 20-25 minuter. Njut med vaniljsås (finns ett GOTT recept under kategorien LCHF Recept Efterrätt!).


Broccolimos utan grädde? Ja, men visst!


4 personer
Du behöver:

400 gr broccoli
75 gr smält smör
2 dl buljong

Gör såhär:
Koka upp vatten med grönsaksbuljongtärningar. Koka broccolin mjuk i buljongen. Ta upp broccolin o lägg i en mixer tillsammans med det smälta smöret och ca 2 dl buljong (kan variera, börja med en dl och fyll på efter hand) och mixa till ett slätt mos. Mums!

I förgrunden: broccolimos
I bakgrunden: torsk i foliepaket


Dagens lyx!


Jag är egentligen inte alls hungrig sedan frukosten, men har "pedagogisk matstund" med sonen ;) 1/2 avokade med citronsaft, salt o peppar slinker alltid ner (mitt gamla jag hade krängt 2 st i ett nafs, men mitt nya jag är nöjd efter 1/2!).

Ikväll ska det bakas mer bröd! :D


Hej och välkommen hem till mig!


Två (för mig) nya "mejeriprodukter" fick följa med hem idag efter besöket på Maxi (som för övrigt inte har fått in Felix ketchup sötad med Stevia än!).

Sojamjölk naturell osockrad, 0,2 KH/100 gr, och sojayoghurt naturell, 2,1 KH/100 gr. Nu ska vi bara se så det är gott också :P


Köttfärssås och zucchinipasta - LCHF


Jag gissar att det finns lika många olika köttfärssåstyper som det finns människor på denna jord. Jag gör aldrig efter samma recept utan brukar frihanda varje gång. Innan LCHF-tiden hade jag alltid ketchup och grädde i, sedan blev det utan ketchup men med grädde och nu när jag inte äter mejeri längre är det även utan grädde. Tråkigt, kan tänkas, men man får "fylla upp" med annat gott istället ;)

Dagens köttfärssås fick sällskap av ICA Selection svampmix (finns i frysdisken, 1 KH/100 gr). Till det hade jag zucchinipasta (strimla och sjud ca 10 minuter i saltat vatten) och lite riven Chevrette. :)


Tips tips!


När ni gör Pumpafröbrödet, så kommer här lite tips på vägen:

1. Brödet blir inte så högt (ca 2-4 cm högt) i en vanlig brödform som är normarl standardmått - 25-26 cm, antingen väljer ni en mindre brödform, eller gör dubbel sats av smeten.

2. Jag använde Finax Fibrex som är strömald.

3. När ni gör smeten gör såhär: vispa äggen länge och FLUFFIGA, mixa sesamfröna och pumpakärnorna tillsammans och blanda dom i en egen skål tillsammans med övriga torra ingredienser. Sedan häller ni först i osten i äggen, under vispning, och sedan pö om pö häller ni i de torra ingredienserna, under kraftig vispning (elvisp eller kitchen aid), men tänk på att försöka få i de torra delarna relativt snabbt och sedan hälla över smeten i formen snabbt, innan fiberhusket har börjat svälla. :)

Man lär av sina misstag ;)

Gissa maten!


Ja, vad tror ni att jag pysslar ihop idag? ;) tips: tillbehör!


välkomna hit!

Igår hade jag visst all time high på besöksfronten - så roligt, välkomna hit! :) Hoppas ni hittar lite goda recept här och provar på dom ;) Har ni svårt att hitta hit igen så kan ni trycka på Bloglovin´-bilden här till höger och följa mig, så får ni mail med mina uppdateringar!

Laga LCHF!


Aftonbladet har fått upp ögonen för Expressens, väldigt säljande, LCHF-bilaga och själva släppt "Laga LCHF"! Mitt omdöme? Bra! Massa bra reportage, inslag, reklam för nya LCHF-produkter och en hel hög recept!
Recepten är "best of" ur kända LCHF-böcker. Toppenbra!

Säljs 28 maj-3 juni!


Sol i sinnet!


Dagen bjuder på stor sol och (utlovat) 26 grader! Vad passar väl bättre än nybakat bröd då?? Jag har fårr dille på pumpakärnsbrödet, och idag testar jag att utesluta rostnings-processen - och bakmässigt går det precis lika bra, smakmässigt vet jag inte än eftersom btödet befinner sig i ugnen.

Eftersom brödet bara innehåller frön, ägg, ost o lite fibrex så inbillar jag mig att det inte är många KH... Men å andra sidan var det många kh-intag som försvann iochmed att mejerierna åkte ut, så jag gissar att jag kan vara lite mer liberal med övriga saker ;)

Funderar på picnick med barnen idag, någon park kanske?

(bild från gårdagens tipspromenad på Björnås)


Mors dag 2012!


Har ni firat era mammor idag? Vad gjorde ni? Jag och min syster köpte en Hortensia, planterade den i en stoor kruka och "planterade" trisslotter till vår mamma :) tyvärr, var det ingen vinst på lotterna, men blomman var iaf uppskattad!
Till middag hade vi gjort förrätt - huvudrätt. För att sippa suget av efterrätten ;) räkcoctail var först ut, och efter det grillade vi gremolatamarinerad kyckling, fetaost onsalladslök, grillad kallmarinerad sparris, gurk- och tomatsallad samt bea. MUMS!

Nu nalkas det kaffe i kvällssolen!


Pumpafröbröd - LCHF

 

Enligt min blodtyp ska jag inte äta solroskärnor, och detta brödet gjorde jag för nån vecka med just solroskärnor. Jag bytte helt sonika ut dom mot pumpafrön - SÅ GOTT! Svärföräldrarna, som inte äter lchf, mumsade glatt i sig flera skivor ;)

1 limpa (26 cm brödform)
Du behöver:

1 dl sesamfrön
2 dl rostade pumpafrön
1 dl fibrex (Finax, strömald)
2 dl riven ost (jag hade Chevrette, getost)
8 ägg
4 tsk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Valfritt - Rosta pumpafröna i en torr stekpanna tills de fått fin färg, häll över på en kall tallrik (så de inte ligger kvar och bränns). Vispa äggen fluffiga med elvisp eller kitchen aid. Mixa sesamfrön med pumpafröna med en staxmixer till ett pulver, blanda sedan med övriga torra ingredienser. Riv osten och blanda i den i äggen under vispning, tillsätt sedan de torra ingredienserna pö om pö under kraftig vispning. Grädda i en bakplåtsklädd brödform i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Strö några pumpafrön över brödet innan du gräddar det. Servera direkt med valfritt pålägg, eller låt svalna, skiva och förvara i frysen.

Har man en liten brödform kan man halvera receptet (som jag hade första gången jag la upp receptet!)

 

(OBS att jag har dubblerat receptet då jag inte tänkte på att jag hade en mindre brödform än standard. Nu är receptet tänkt till en standardform på 26 cm)


Efterrätt - rabarbersmulpaj!


Nu mår vi! :)


Zucchini med fetaost och salladslök - LCHF


Såå gott tillbehör gjorde jag till dagens grillning!! Testa, testa!

2 personer
Du behöver:

1 zucchini
1 salladslök
1/3 bit fetaost (av getmjölk!)
Rapsolja
Salt o peppar

Gör såhär:
Skiva zucchinin i cm-stora bitar. Lägg dom på en skärbräda och olja, salta samt peppra båda sidor. Grilla dom mjuka, det tar ca 10 minuter, och vänd då och då. Olja dom mer om det behövs.
Skiva salladslöken (både vita och gröna delen!) och smula fetaosten - blanda.
När zucchinin är klar, lägg upp på ett fat och häll ost/lökblandningen över. Strö lite flingsalt över!


Mellanmål


Helt valfritt vad man väljer att ha i, men jag har tonfisk, salladslök, röd lök, gräslök, kokt hackat ägg, majonnäs och lite salt och peppar. MÄTTANDE! :)


Nötfärsfylld paprika med getost - LCHF


1 person
Du behöver:

1 paprika
175 gr nötfärs
4 cm zucchini
1/4 röd lök
1/2 buljongtärning (mörk oxbuljong)
1 dl vatten
1/2 dl riven getost (Chevrette)
Smör att steka i
Spiskummin, oregano, salt o peppar
Rapsolja

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär av toppen på paprikan och plocka ut kärnhuset. Skölj paprikan o smörj sedan in den med rapsolja. Salta o peppra. In i mitten på ugnen i ca 25 minuter.
Tärna zucchinin och hacka löken, fräs tillsammans på medelvärme i smör. Tillsätt nötfärsen och bryn den. Häll i örter, vatten och buljong och låt sjuda ihop tills den mesta vätskan är borta.
Ta ut paprikan och fyll den med färsen, toppa med getosten och ställ in i ugnen ca 10 minuter så att osten smälter o får lite färg.
Jag hade lite bearnaisesås tre peppar (från ICA) till. :)


ICA Selection Bearnaisesås - LCHF


Ännu ett tips till er som inte orkar göra egen bea ;) ICA Selection har en bea smaksatt med tre peppar (rose-, grön- och svartpeppar)! Personligen tycker jag att denna slår Lallerstedts med hästlängder smakmässigt!

Också innehåller den bara 0,5 KH/100 gr :)


Livsfunderingar, massa varför och en (eventuell) lösning!


Ja, nu har jag ätit LCHF i flera månader och vikten står tokstill. Det började fint med ett kg/vecka i fyra veckor, sedan gick jag UPP 3 kg på en vecka. Därefter hoppade jag på fakir en vecka som resulterade i -1,5 - ettochetthalvt kilo som jag gick upp på någon dag efter att jag slutat fakir. SUCK. Fram och tillbaka har vikten hållt på, och jag har varit tålmodig, men den ger sig aldrig! Så blev jag tipsad om att beroende på vilken blodgrupp man tillhör så är det olika saker som får en att gå ner inom LCHF, och därmed även olika saker som får en att gå upp/stå still i vikt.

Jag googlade och hittade massa info om detta! Det är inte bevisat än, men alla som har testat metoden har fått resultat. Så jag ger det en chans - det kan ju inte skada!

Jag är blodgrupp 0, och vi ska undvika mejerivaror och äta mycket kött. Nedan tabell ska jag försöka följa så långt det går:


Kyckling tandoori med blomkålsris - LCHF


Det här receptet är saxat ur Anna Halléns bok "LCHF till vardags".

3 personer
Du behöver:

3 kycklingfiléer
1 burk Kung Markattas kokosmjölk
1/2 sats (eller mer om man vill ha starkt) tandoorikrydda
50 gr smör
Citronjuice
Salt o peppar

1 blomkålshuvud
1 L buljong

Gör såhär:
Strimla kycklingen och salta o peppra. Stek i lite smör tills den fått färg runt om. Krydda med tandoorikryddan och låt kryddorna "väckas till liv", häll sedan på kokosmjölken och låt koka ihop. Pressa lite citron i och smaka av om du vill ha mer krydda. Låt koka ihop ca 20 minuter.
Riv blomkålen på den grövsta sidan på rivjärnet. Koka upp vatten+buljongtärning och slå över blomkålen, låt stå ca 10 minuter innan du häller av vattnet.


Allvarligt?


Jag är verkligen inte en sådan person som tror på en sak och sedan måste tjata hål i huvudet på andra om hur BRA den här saken är, och INGET annat är i närheten lika bra. Men när reklamen dimper ner i postlådan och dom skriver "Njut av ett aktivt och sunt liv!" bredvid produkter som Nutrilett - då blir jag lite stött.

Jag har "levt" på sådana här kurer förr i tiden, både en och två gånger, och för det första så är det inget sunt i de där påsarna - massa konstiga ämnen man dels inte kan uttala och dels aldrig hört om förut (för att inte tala om sockret!). Innehållsförteckningen är längre än Niagarafallen. För det andra: aktivt? Skämtar dom?! Jag hade knappt energi över att resa mig ur soffan när jag levde på 400-500 kcal/dag, än mindre kunde jag springa sådär friskt o snyggt på en sandstrand.

Jag vet ju att jag "köpte" hela konceptet en gång i tiden, och nu skrämmer det mig hur lättpåverkad jag var. Nej, tacka vet jag RIKTIG mat från naturen, där jag vet vad jag får i mig och kan uttala ingredienserna i mina måltider. Som för övrigt brukar innehålla max 10 olika, igenkända produkter. Utan socker.


Köttfärslimpa med gräddkokt vitkål - LCHF


Gårkvällens middag stod min bättre hälft för ;) i köttfärslimpa kan man slänga i vad man vill, i princip - salami, bacon, soltorkade tomater, fetaost, oliver och såvidare. Vi hade lite finhackad chorizo, lök, salt, peppar och ägg.
Vitkålen strimlas och kokas i grädde i ca 45 minuter på medelvärme. Rör om då och då!


Postvakt hos mamma.


Ja, idag är andra dagen som postvakt hos mamma - det ska levereras stora paket :)

Till lunch tänkte jag göra något med följande ingrediens:


Vispat persiljesmör med citron - LCHF


4 personer
Du behöver:

200 gr runsvarmt smör
Persillade efter smak
Några droppar citron

Gör såhär:
Vispa upp smöret så det blir lätt och luftigt, krydda med persillade och smaka av med några droppar citron. Servera rumsvarmt till grillad fisk ett kött :)


Salsiccia - LCHF


Tips tips! Korv med endast 0,4 KH/100 gr! Blir smaktest ikväll ;)


Zucchini och sparris i brynt citronsmör - LCHF


Såå gott tillbehör till sommarens grillning!

2 personer
Du behöver:

1/2 zucchini
8 sparris (vi hade gröna)
40 gr smör
Pressad citron
Svartpeppar

Gör såhär:
Skiva och "kärna ur" zucchinin, dela sparrisen i mindre bitar. Smält smöret i en sautös (eller tjockbottnad kastrull) tills det blivit brynt smör. Häll ner grönsakerna och stek på medelvärme tills de är genommjuka - ca 5 minuter. Pressa citron över och peppra. NJUT!


God morgon söndag!


Efter en rent ut sagt skitnatt (lillskruttan höll låda) så kände jag att frukosten måste pigga upp lite, och vad piggar upp mer än nybakat bröd? Jag hittade originalreceptet hos Åse (56kilo.se), men eftersom jag inte hade allt hemma så modifierade jag receptet lite ;)

Bästa pålägget på nybakat bröd tycker jag utan tvekan är Bregott och smulat flingsalt över! Annars brukar vi ha skinka, prästost, tomater, gurka, Fjällbrynt cheddarmjukost, brieost, salami och en pepparkvarn på frukostbordet. Nymald peppar på en skinkmacka - mumma!

1 limpa
Du behöver:

0,5 dl sesamfrön
1 dl rostade solroskärnor
1/2 dl fibrex
1 dl riven lagrad ost (jag hade prästost)
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de fått fin färg, häll över på en kall tallrik (så de inte ligger kvar och bränns). Vispa äggen fluffiga. Mixa sesamfrön med solroskärnor med en staxmixer till ett pulver. Riv osten. Blanda allt och grädda i en bakplåtsklädd brödform i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Strö några solroskärnor över brödet innan du gräddar det. Servera direkt med valfritt pålägg!


Dagens Fakirfrukost:


Räkor, hemmaslagen majonnäs och (perfekt, om jag får säga det själv) kokta ägg!

Av alla räkskal görs det nu en fond som blir till grund för kvällens fisksoppa! :)


Gorgonzolaspäckad färsk laxsida med vitvinssås - LCHF


Gorgonzolaspäckad laxsida
6 personer
Du behöver:

1 sida lax
1 paket gorgonzola (kraftig smak!)
Salt, peppar

Gär såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Skär snitt i laxsidan och fyll med gorgonzola, lägg i ugnssäker form och salta lite och peppra. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.


Vitvinssås
6 personer
Du behöver:

1,5 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1 tärning fiskbuljong
Dill

Gör såhär:
Koka ihop vinet med fiskbuljongtärningen. Låt reducera till hälften, och häll sedan i grädden. Låt koka ihop ca 20 minuter, avsluta med dill efter smak.


Piccanta Milanese - LCHF


2 personer
Du behöver:

2 fläskkotletter
1,5 dl mandelmjöl
2 ägg
3 dl riven parmesanost/stark lagrad ost
Salt o peppar
Smör att steka och ösa i

Gör såhär:
Bena ur fläskkotletterna om de har ben. Blanda ägg, riven ost med salt och peppar - smaksätt med någon krydda om du vill, vi tog lite Pasta Rossa. Hetta upp en stekpanna och smält smöret i, vänd kotletterna i mandelmjölet och sedan i äggsmeten och lägg ner dom i en het smörad panna. Sänk till medelvärme och rör inte kotletterna, så paneringen stelnar. Stek ca 2-3 minuter/sida och var försiktig när du vänder köttet! När du vänt köttet så ös med smör då och då.
Servera direkt! Vi hade sallad (blandsallad, tomat, gurka, fetaost) med oljebaserad dressing till :)


Ägg i stora lass!


På Ö&B i Helsingborg säljer dom denna veckan 30-pack ägg för 22:-. Det är nästan en LCHF:ares blöta dröm! ;)

Kvällsmiddag blir det inte hos oss udag, däremot kvällsfrukost! Lite goda salamis, ostar och finn crisp. Sådär olyxigt det bara kan bli en tisdag :)


Blomsterbesök!


Svärmor tittade förbi med ett fång underbara rosor. Det finns några saker i världen som får mig att må lite extra bra, och att få blommor en vardag av ingen anledning alls är en sådan sak!

I retur fick hon kokoskakemuffins! Recept kommer upp senare ;)


Pizza - LCHF


Ja, säga vad man vill om LCHF-pizza, men jag vettetusan om jag tycker att degen smakar pizzadeg.. Det är absolut inte äckligt, missförstå mig inte, men konsistensen på degen får mig osökt att tänka på paj. Så. Kvällens mat var pizza (läs: paj i ny skrud) och vi blev mätta! Receptet är busenkelt och cirkulerar på alla LCHF-sajter som finns.

1 plåt, 4 personer
Du behöver:

5 dl mandelmjöl
1 tsk husk
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl finriven lagrad ost
1,5 dl vatten

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla ingredienser och låt svälla i 10 minuter. Mecka ut pizzadegskladdet på en bakplåt - jag gjorde det enkelt för mig och la smeten mellan två bakplåtspapper och tryckte med händerna ut mot kanterna, sedan tog jag försiktigt av det översta pappret. Förgrädda degen i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och lägg på vad ni vill ha på och in i ugnen ca 5-10 minuter tills toppingen fått fin färg.

Jag hade: tomatsås (koka ihop 1 dl vatten med två msk tomatpuré, lite oregano, salt och peppar), mozzarella, 18 månaders lagrad prästost, köttfärssås (från lunchen :P), rödlök och Scans 90% kötthaltskorv med Tellicherry Pepper.

Prova! Det är gott, även om det upplevs som en förklädd paj ;)


Vaniljglass - LCHF


Man kan egentligen ha i vad som helst i sin vaniljglass, och det finns tusen sätt att göra den. Godast är om man kokar grädde med smaksättning och sedan låter svalna (och bli kylskåpskallt) innan man kör det i glassmaskinen. Men om man som jag är en väldigt otålig människa så kan man göra "snabbglass" - dvs blanda ihop alla inhredienser och sedan köra direkt i glassmaskinen. Det här receptet är bara ett hopplock av vad jag hade att tillgå i kylen ;)

3 personer
Du behöver:

1,5 dl grädde
1 dl Kesella
1 tsk vaniljpulver
1 äggula

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser, se till att smeten är kylskåpskall när du häller i den i glassmaskinen. Kör i maskinen ca 5-10 minuter till du har önskad konsistens. Servera direkt med lite bär!


In working progress...


Vaniljglass!


"Friterade" räkor med aioli - LCHF


För ett tag sedan gjorde vi ett sååå gott mellanmål! Jag var så sugen på scampi (eller liknande) och satte kocken i huset på att göra en LCHF-variant på detta. Vi hade "bara" frysta färdigskalade räkor hemma, och jag skulle tippa på att slutresultatet blir godare med färska (eller styckfrysta, med skal) räkor - men det är ju upp till gemene man vad man väljer. Det väsentliga är att räkorna inte är så blöta, så räkor i lag går bort ;)


"Friterade" räkor

2 personer
Du behöver:

1 kg oskalade räkor (ca 350-400 gr skalade)
1 ägg
1 dl mandelmjöl
2,5 dl finriven vällagrad parmesanost
Salt och peppar
Olja att "fritera" i

Gör såhär:
Skala räkorna och torka av dom lite om dom är blöta. Vispa upp ägget i en skål, häll mandelmjöl i en annan skål och krydda det med salt och peppar, häll den rivna parmesanen i en tredje skål (här kan man om man vill smaksätta ytterligare med ex dill, sesamfrön/vallmofrön eller dylikt!).

Hetta upp lite olja (typ 1 cm hög kant) i en stekpanna eller sautös - det ska vara VARMT!

Vänd räkorna, några åt gången, först i mandelmjöl, sedan i ägg och till sist i parmesanosten och lägg genast ner dom i den heta oljan. Låt "puttra" nån minut, bara tills räkorna fått färg, vänd och låt "puttra" på andra sidan också. Obs: rör inte konstant, då trillar paneringen av! Använd en värmetålig tång för attvända dom!

Ät genast! Vi hade en snabblagad aioli till våra räkor och det var såå gott!


(fusk)Aioli

2 personer
Du behöver:

1,5 dl majonnäs
0,5 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Valfritt: någon krydda, vi hade i lite gräslök för att "frächa upp" aiolin.

Gör såhär:
Blanda majonnäs och crème fraiche, riv ner vitlök efter smak. Krydda med salt och peppar och eventuellt en ytterligare valfri krydda.


Spenatsoppa med färsk lax och kokt ägg - LCHF


2 personer
Du behöver:

500 gr fryst spenat
2 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 dl crème fraiche
2 bitar färsk lax á 150 gr
Dill
2 skivor citron
Salt och peppar
2 ägg

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Krydda laxbitarna med dill, salt, peppar och lägg citronskivorna ovanpå - in i ugnen ca 15 minuter (tills de är färdiga igenom).
Låt spenaten tina i en kastrull tillsammans med vattnet. Tillsätt buljongtärning, salt och peppar efter smak. Rör ner crème fraichen innan servering. Koka ägg (jag föredrar mina äggulor krämiga = lägg äggen i kallt vatten i en kastrull, dom är färdiga 6 minuter efter att det börjat koka!) och servera till!

Glöm inte att pressa lite citron över innan ni äter, så ni hjälper kroppen att ta upp så mycket järn som möjligt från spenaten ;)


Dagens goda!


Min variant av chokladkaka! :)


Just nu:


Grillning!


Scan korv 90% kötthalt


På Willys i Helsingborg finns Scans korvar med 90% kötthalt att köpa. + i kanten för att en är med min favoritpeppar - Tellicherry Peppar! Smakbetyg kommer senare ;)


Grillafton!


Eftermiddagen och kvällen spenderas hos min mamma och kvällen till ära blir det grillning! Köttet ligger på marinering, efterrätten är avbakad och nu ska jag sätta mig tillbaka och njuta av vädret!


Blomkålssoppa med salamichips - LCHF


Blomkålssoppa med paprika o chili

2 personer
Du behöver:

1/2 litet blomkålshuvud
1 L vatten
1 buljongtärning (grönsak)
1 msk Cantadou Paprika o Chili
2 msk crème fraiche
Salt och peppar

Gör såhär:
Koka upp varten och buljongtärning, lägg ner blomkålen i bitar och koka mjuk. Ta fram en mixer och mixa blomkål, Cantadou, créme fraiche och ca 4 dl av vattnet till en slät mix, vill du ha den tunnare tar du mer vatten, tjockare soppa ta mindre vatten. Salta och peppra. Servera med salamichips (eller parmachips)


Salamichips

2 personer
Du behöver:

10 salamiskivor (av stark sort)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200. Lägg salamiskivorna på på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Sätt in i ugnen och låt dom värmas tills de är knapriga och goa (ca 5-10 minuter).


Bra LCHF-lektyr och Chokladkaka -LCHF.


Av alla böcker, tidningar och reportage jag har läst om LCHF, så tycker jag att Expressens bilaga är helt klart bäst. I den finns många bra tips och råd för nya LCHF:are, och inspiration för mer inbitna!

Igår kväll slängde jag ihop ett recept på en chokladkaka från en av tidningarna, och den blev såå god! Varm blir den lite som en bakad chokladpudding och efter att den har fått stå i kylen över natten är konsistensen fluffig pralinig, den liksom smälter i munnen! Tyvärr har jag bara kvällsbilder från iPhonen på den goda kakan, men ni får ta mig på mitt ord att den är värd att bakas!

12 bitar (1 kaka)
Du behöver:

250 gr mörk choklad av god kvalité (val av choklad gör allt!) över 70 % kakaohalt
150 gr smör
5 ägg
1 tsk vaniljpulver (jag använde bourbon vanilla)
Grädde och bär till servering

Gör såhär:
Sätt ugnen på 160 grader. Smält choklad och smör tillsammans på låg värme i en tjockbottnad kastrull. Separera äggulor från äggvitor och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa därefter äggulorna fluffigt tillsammans med vaniljpulvret i en egen bunke. Häll ner den smälta chokladen i äggulorna under konstant rörning, vänd därefter ner äggviteskummet utan att förlora för mycket luft. Häll smeten i en ungsfast form och grädda i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter beroende på ugn. Seevera med vispad grädde och bär (vi hade blåbär och hallon). :) i receptet har dom smörat och "bröat" formen med kokosflingor och vallmofrön, men det hoppade jag över.

(foto på kakan är ifrån bilagan)


Tacokrydda, kryddmix - LCHF


4 personer
Du behöver:

1 tsk chilipulver (eller 1/2 tak chiliflakes)
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar


Tacopaj - LCHF


4 personer
Du behöver:

1 kg köttfärs
Smör att steka i
1 sats tacokrydda
0,5 dl vatten
1/2 burk Cantadou paprika och chili
2 dl grädde
1 röd lök i skivor
4 skivade tomater
2 dl riven ost
Salt och peppar

Gör såhär:
Stek färsen i smör, salta, peppra och krydda med tacokryddan. Häll över vattnet och låt det koka in i i färsen.
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda Cantadouosten med grädden. Skiva tomater och rödlök. Ta fram en ungsfast form och häll över färsen där i, sedan rödlök i ett lager och tomater ovanpå. Häll såsen över allt och toppa med riven ost, avsluta med pepparkvarnen. In i ugnen i ca 10 minuter tills den fått fin färg. Servera med en god sallad och dressing in an instant :)


Hej vänner!


Nu är jag tillbaka efter fyra dagars semester med min extanded family. Lalandia var destinationen och vi har haft otroligt roligt allihop!

Vi hyrde en stuga gemensamt och kunde därför styra vår matlagning själva, vilket ju är ett plus för oss LCHF:are. En kväll var vi ute och åt på restaurang - buffé! Det hette pizzabuffé, men där fanns massor för oss att frissa i! Salami, kallrökt skinka, ostar, varmrökt lax, heta räkor, skivat kött m bea, stekt svampkompott, caesarsallad, tomatsallad och en hel uppsjö av dressingar! Litet minus för att dessertbuffén inte innehöll något LCHF-vänligt alls, men man kan väl inte begära allt, antar jag ;)


Ägg- och baconmacka


Är precis vad det låter, och såå gott med en rejäl sked majonnäs ;)


Ny vecka, nya krafter!


Ja, nu är det på tiden att ta tag i allt igen ;)

I mammas trädgård har både körsbärsträd, plommonträd och äppelträd slått i full blom och även om jag är EXTREMT allergisk så är det ju såå fint att titta på ;)


Utloggad och sjuk.


Jag återkommer efter helgen!


Pasta Rossa o Pesto.


Kvällens middag blev såå god! Torsk i ugnen med pestotäcke kryddat med Pasta Rossa (ur Santa Marias Extra Fine Selection of Spices). För övrigt är Pasta Rossa min favvokrydda till grillat kött, eller att krydda bea:n med - den funkar till allt, helt enkelt ;)

Till torsken blev det stekt, gräddigt bacon.


4 bra anledningar att låta bli chips.


1. Det smakar inte lika gott som du minns, däremot smakar det längre (även efter 20 chips är smaken kvar!)

2. Du kommer inte nöja dig efter "bara några stycken", trots att du är besviken över smaken.

3. Du kommer må illa och vilja spy efter att du ätit upp halva skålen, inte av äckelkänsla för att du ätit något "förbjudet", utan för kroppen chockas av alla äckliga kolhydrater. Du kommer också få migränhuvudvärk.

4. Du kommer ångra dig. Och det kommer att ge plus på vågen.


Hembesök


Min syster är sjuk så jag passar på att göra hembesök. Här bjuds på kaffe med grädde och (mer) ägg och bacon, för den som vill :)

Sen blir det nig en tur ut i solen idag igen, det gäller ju att passa på att samla D-vitamun medans den erbjuds! ;)


Alltid lika glamourös frukost ;)


Det går inte komma ifrån att snabbaste och mest mättande frukosten är ägg av något slag, gärna med bacon.

Så dagens är a whooping ägg (smörhackade!) och bacon!


Otippat gott!


En något otippad kombo är just vad vår kvällsmiddag blev. När man "tager vad man haver" får man fram nya kombinationer, helt enkelt, och detta var förvånadsvärt gott ihop!

Köttfärssås (smör, lök, nötfärs, passerade tomater, tomat, vitlök och kryddor) med broccolimos (broccoli och grädde)! Mums!


1 maj


Dagen bjuder på sol och 17 grader, så vi packar snabbt ihop oss och tar oss ut!

Snabb frukost blev kokta ägg med kräftstjärtar blandade med parmesanost, smetana och dill :)


RSS 2.0