"Friterade" räkor med aioli - LCHF


För ett tag sedan gjorde vi ett sååå gott mellanmål! Jag var så sugen på scampi (eller liknande) och satte kocken i huset på att göra en LCHF-variant på detta. Vi hade "bara" frysta färdigskalade räkor hemma, och jag skulle tippa på att slutresultatet blir godare med färska (eller styckfrysta, med skal) räkor - men det är ju upp till gemene man vad man väljer. Det väsentliga är att räkorna inte är så blöta, så räkor i lag går bort ;)


"Friterade" räkor

2 personer
Du behöver:

1 kg oskalade räkor (ca 350-400 gr skalade)
1 ägg
1 dl mandelmjöl
2,5 dl finriven vällagrad parmesanost
Salt och peppar
Olja att "fritera" i

Gör såhär:
Skala räkorna och torka av dom lite om dom är blöta. Vispa upp ägget i en skål, häll mandelmjöl i en annan skål och krydda det med salt och peppar, häll den rivna parmesanen i en tredje skål (här kan man om man vill smaksätta ytterligare med ex dill, sesamfrön/vallmofrön eller dylikt!).

Hetta upp lite olja (typ 1 cm hög kant) i en stekpanna eller sautös - det ska vara VARMT!

Vänd räkorna, några åt gången, först i mandelmjöl, sedan i ägg och till sist i parmesanosten och lägg genast ner dom i den heta oljan. Låt "puttra" nån minut, bara tills räkorna fått färg, vänd och låt "puttra" på andra sidan också. Obs: rör inte konstant, då trillar paneringen av! Använd en värmetålig tång för attvända dom!

Ät genast! Vi hade en snabblagad aioli till våra räkor och det var såå gott!


(fusk)Aioli

2 personer
Du behöver:

1,5 dl majonnäs
0,5 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Valfritt: någon krydda, vi hade i lite gräslök för att "frächa upp" aiolin.

Gör såhär:
Blanda majonnäs och crème fraiche, riv ner vitlök efter smak. Krydda med salt och peppar och eventuellt en ytterligare valfri krydda.


Kommentarer

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0