Fisk- och skaldjurssoppa.


I Augusti förra året blev vi ansvariga för att koka kräftorna, och vi är inte dummare än att vi behöll kräftskalen och gjorde en mumsig fond på dom! Ikväll var det således dags att fiska upp fonden ur frysen och göra en soppa på den!


2 personer
Du behöver:

3 dl fisk- eller skaldjursfond
1 dl vitt vin
3 matskedar crème fraiche
en burk kräftstjärtar (á 110 gr)
125 gr lax
1 matsked hackade soltorkade tomater
dill efter smak
salt och peppar

Gör såhär:
Koka upp fonden med vitt vin. Tärna laxen och låt den sjuda i fonden i ca 3-4 minuter, och ta sedan upp den och ställ åt sidan. Häll i crème fraichen i grytan och gör ett snabbt uppkok. Hacka de soltorkade tomaterna och blanda dom med kräftstjärtar, lax och dill i en separat skål. Salta och peppra. Servera antingen soppan och "tillbehören" var för sig, eller montera soppan innan servering. Gott och mättande! :D


LCHFvänlig kycklingfond!


Den absolut BÄSTA buljongen gör man själv! Och efter en maträtt som kokt kyckling är det alldeles perfekt att slänga ner kycklingbenen i spadet, slänga i valfria kryddor, några tomater och lite purjo och sjuda skiten ur det = en UNDERBAR kycklingbuljong! Sockerfri, såklart! Frys in i istärningsblock och ta sedan upp en "tärning" vid tillfälle. Piffigt, eller hur? ;) Det är verkligen busenkelt, och krävs inget recpet - man slänger helt enkelt ner vad man känner för i krydd- och grönsaksväg och så låter man det reducera till ca hälften av vätskan är borta.

Kvällens middag gjordes med just en sådan fond som grund - snart ska ni få recept på det! :)

Bara att sila, frysa in i istärningsfack och ta upp när man behöver!

Hmm..?

Är det bara för mig som bloggen ser konstig ut..? Typ som fotot nedan..

Kyckling i kokosmjölks- och röd currypastesås!



Dagens lunch stod min fantastiska man för - han är föredetta kökschef, så man får ju lita på att han vet vad han gör i köket ;) När vi var o handlade hittade vi en förpackning kycklinglår, den bästa styckningen på kyckling enligt oss - saftig och god! Och med detta gjorde han en helt fantastiskt god, lite asien möter europa, gryta med kokosmjölk och röd currypaste!

Visste ni för övrigt att just kokt kyckling är ett BRA sätt att få i sig proteiner?

Mumsgryta!

3 portioner
Du behöver:

1 kg kycklinglår med ben (eller annan valfri del) ca 600 gr kött
1 vitlöksklyfta
Spiskummin
Salt
Smör
1/2 liten lök
20 gr purjolök (några centimeter bara)
5 champinjoner
1 burk kokosmjölk (t.ex Santa Maria, som har lite kolhydrater i sig!)
1 tsk Röd currypaste
Citroncest
4-5 körsbärstomater

Gör såhär:
Hacka en vitlöksklyfta och lägg den tillsammans med spiskummin och salt i en stor kastrull med vatten. Koka upp och lägg ner kycklingen och låt den koka tills den är färdig helt igenom (ca 20 minuter). Ta upp och pilla kycklingen (spara benen och skinnet och allt annat "övrigt") så du har rent kött. SPARA VATTNET, om ni gjort rätten på kycklinglår och har ben kvar!
Smält smör i en traktörpanna (eller teflonbelagd stekpanna), fräs lök och purjolök, tillsätt champinkoner och låt det bli mjukt - det ska inte få färg. Tillsätt kycklingen och kokosmjölken och krydda efter smak med röd currypaste (starkt!). Riv ner lite citroncest för att balansera upp hettan i rätten. Precis på slutet, innan ni serverar så halvera några körsbärstomater och låt dom sjuda med i någon minut - färdigt!

Det här var fantastiskt gott! Lite skillnad mot "en proteinbit, lite sallad och en klick fet sås" som det annars så snabbt o lätt kan bli. Mitt tips till er: Testa detta!


Veckohandling och frasiga LCHFvåfflor med blåbär!


Ja, vårt äventyr var egentligen inte roligare än en veckohandling, men enda sedan jag var liten unge har jag tyckt att det var något spännane och speciellt med att veckohandla ;) De som säger att LCHF är dyrare än annan kost - var handlar ni? Vår vecka (frukost, lunch middag) gick på knappa 600:-.

Sen jag började på LCHF så har jag letat efter frasiga våfflor. De flesta recept som jag har hittat har baserats på ägg och grädde, vilket gör våfflorna... omelettiga? typ. Men så råkade jag snubbla över nedanstående recept som utlovades vara frasigt så då var jag ju tvungen att testa!

Frasvåfflor med blåbär!
2-3 våfflor
Du behöver:

2 st ägg
1 dl ekologiskt mandelmjöl
1 dl kallt vatten 
2 msk deodoriserad kokosfett (rumstempererat)
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver 
1 nypa salt
50 gr blåbär


Gör såhär:
Blanda alla ingredienser (utom blåbär) och vispa med elvisp eller i hushållsmaskin. Låt stå och dra i 5 minuter innan gräddning. Se till att våffeljärnet är VARMT, då det ger bäst resultat! Häll upp smeten och lägg på blåbär och grädda - avnjut med en klick vispad grädde.


När jag gör om detta receptet så kommer jag inte att grädda blåbären, utan ha dom till - jag tror det blir bättre och frasigare då!


2012-03-31 @ 12:28:47 Permalink Min vardag. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jordnötsmjöl... Eller??


Ja. Det här förbenade jordnötsmjölet, det blir ju inte!

Jag hade fått "ett vattentätt tips" hur man själv gjorde jordnötsmjöl - köp torkade jordnötter och kör igenom en kaffekvarn. Låter toppen, eller hur? Eller inte! Ut kom en paste, tänk jordnötssmör. Gott visserligen, men inte det jag var ute efter. Så, jag tänkte att om jag torkade dom i ytterligare ett dygn så kanske dom var torra nog att smulas ner o inte bli en kräm. Eller inte! Efter ETT DYGN i ugnen på låg temp o lite öppen lucka så blev det fortfarande en kräm! SUCK!

Men skam den som ger sig, jag blir galen av saker som inte fungerar lätt, så på'et igen - denna gång drog jag fram stavmixern och, ja, det blev visserligen inte en paste - men jag vill inte heller kalla det mjöl. Min sista idé nu är att få tag på någon slags matberedare, eller har ni kanske något bättre tips?

2012-03-30 @ 16:09:09 Permalink Bra att veta. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Mammalyxtid!


Både Stora och Lilla vilar middag - SAMTIDIGT! Det är nog första gången som inte vilar i skift.. Så nu passar den här mätta mamman på att unna sig lite läsning. Tidningen kom i brevlådan idag och är en gåva från Föräldrar&Barn eftersom jag är "nybliven förälder". Ja, igen då kanske ;)

2012-03-30 @ 14:48:39 Permalink Min vardag. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Dagens lunch - Sous vide:ad torskrygg i äggsås!


Dagens lunch tog knappt 10 minuter att göra, men åh så gott! Äggen fick jag över sen frukostdejten i morse (läs: förmiddags ;)) och jag blev direkt sugen på äggsås! Och klassiskt till äggsås, ja, det är ju torsk - så, dagens lunch blev torsk i äggsås, mumma! Jag har sous vide:at min torsk, men det går precis lika bra att sjuda den på låg värme i vanligt vatten - resultatet blir ungefär detsamma.



2 portioner
Du behöver:

2 st Torskrygg á 125 gr
0,5 dl Vispgrädde
1/4 tärning Fiskbuljong
5 gr Persilja
20 gr Citronjuice
15 gr Ärtor
2 st kokta Ägg

Gör såhär:
Koka äggen efter smak (7 minuter för mellankokt, 10 för hårdkokt), låt svalna något och skala och hacka dom. Låt fisken sjuda på låg värme i lite saltat vatten i ca 6-10 minuter beroende på tjocklek (alternativt ångkoka den). Koka upp grädde i en kastrull och häll i buljongen och persiljan. Salta och peppra efter smak. Ta av såsen från plattan när grädden har börjat tjockna och häll i de hackade äggen. Koka ärtorna efter anvisning. Lägg upp sås, fisk och ärtor på en tallrik - garnera med en citronskiva och njut! :D

2012-03-30 @ 14:30:10 Permalink LCHF Recept Fisk Kommentarer (0) Trackbacks ()


Chokladbollar - när sötsuget tränger sig på.


Igår kväll var min man extremt sugen på något "gott" (dvs chips, godis eller dylikt), så istället för att låta honom gå och handla det så ställde jag mig och gjorde chokladbollar a la LCHF istället. Ursprungsreceptet var med hasselnötter, men jag tål inte hasselnötter så av den anledningen hade jag inte det hemma. Däremot hade jag jordnötterna (som skulle bli jordnötsmjöl, mer om det misslyckandet i ett annat inlägg), så jag bytte helt sonika ut hasselnötter mot jordnötter och det blev toppengott!

Bild lånad från www.lchfrecept.com


En sats (ca 25 st små bollar)
Du behöver:

50 gr Smör
50 gr Ekologiskt Kokosfett (jag har smaklöst, men det går naturligtvis bra med smaksatt till det här receptet!)
150 gr Jordnötter (grovt hackade)
150 gr Kokos (+ 50g till garnering)
1/2 tsk Vaniljpulver
50 gr 70% mörk choklad (Ju "finare" choklad ni tar, desto godare blir bollarna!)
2 msk Vispgrädde
1,5 msk Kallt starkt kaffe


Gör såhär:
Halvsmält smör och kokosfett i en kastrull - det behöver inte vara helsmält bara "lätt att jobba med". Blanda hackade jordnötter, kokos och vaniljpulver. Smält chokladen tillsammans med grädden i ett vattenbad. Häll i både smör/kokosfettet och choklad/grädden i bunken med de torra ingredienserna. Häll i kaffe och rör runt allt till en smet. Smeten blir ganska lös, så jag ställde in den i kylen en stund för att stelna till sig så är den lättare att göra bollar av. Anlednignen till att jag har "bild lånad av" är för att mina bollar inte är klara. Jag vill finmixa den här smeten, göra bollar, doppa i mörk choklad och rulla i kokos (ungefär som Delicatos bollar är, lite mer mixade i mitten) eftersom jag tycker att stora biltar i chokladbollar blir.. ja, jag vet inte. Jag är mer för helmixat :P Bild på mina bör komma upp under dagen, om jag får tag i en mixer ;)


Jag tog faktiskt fram Hermesetas för att jag trodde att jag skulle behöva söta lite, men dom var alldeles perfekt söta precis som dom var. Jag gör dom i små bite size, så att man bara behöver ta en liten bit när man är som mest sugen. Mannen uppskattade dessa väldigt mycket! ;)



2012-03-30 @ 13:39:41 Permalink LCHF Recept Sötsaker. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Senfrukost med kära.


Min syster har varit på resande fot i flera dagar och nu när hon är hemma har Stora bestämt frukostdejt med henne. Vi behöver bara kompletteringshandla lite ;)

2012-03-30 @ 10:16:29 Permalink Min vardag. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Finfin citronkräm, till t.ex. fyllningar eller i yoghurt.


En av mina efterrätter som ska vara på vår påskbuffé (jag gör allt i bite size) är rulltårta på LCHFvis. Min favoritrulltårta back in the days när jag åt kollisar är med en fyllning på hallon, citronkräm och grädde - så jag gjorde det till mitt uppdrag att göra en kolhydratfattig version av denna. Recept på hela rulltårtan får ni närmre påsk när den är monterad, i dagsläget är det bara en botten och röror.
Citronkrämen, however, ska ni få receptet på redan nu. Det är alltså samma kräm som jag har på mitt kvällsgodis i det tidigare inlägget, och denna kräver lite kärlek men är såå värd den nerlagda tiden!

En sats (ca 3,5 dl färdig kräm)
Du behöver:

3 ägg, ekologiska
1 dl socker, strö (jag använder Hermesetas) - detta kan variera lite beroende på surheten hos citronerna.
2 citroner, saften (ca 1,5 dl vätska)
50 gr smör

GÖR SÅHÄR:
Kläck äggen i en tjockbottnad kastrull, och häll i sockerströ. Rör runt så det blandas. Pressa i citronsaften. Värm upp på spisen på låg värme (OBS! Det får INTE koka!) tills blandningen tjocknar, det tar ca 15-25 minuter. Rör kontinuerligt med en trägaffel. När blandnignen tjocknat tar du av den från kastrullen och låter smöret smälta i medans du rör runt. Häll upp i en skål och hysta in i kylskåpet så den svalnar. Sockret kan man ju söta med efter smak, jag gillar när krämen är sådär len i början men lite bitsk av syra i slutet, men det är ju som sagt en smaksak. Har man flytande sötningsmedel går det ju bra att droppa i i efterhand :)

Denna krämen är syndigt god. Äter man kollisar så ska man ha den över en marängbotten och sedan ha lättvispad grädde och riven choklad över. I mitt fall använder jag den som sagt till fyllning till rulltårtan, och det som blev över har jag som godis :P

2012-03-29 @ 22:30:36 Permalink LCHF Recept Sötsaker. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kvällsgott :)

Efter en lång dag av bakning i köket insåg jag att matintaget inte varit hundra, så nu har jag laddat upp med "Bamseyoghurt" - turkisk yoghurt, Smetana och en skvätt grädde. Det gula är vad som blev över av citronkrämen från baket (recept på krämen, och inlägg om baket ska ni få!) och självklart hallonsylt :)

Nu ska jag krypa upp i soffan o njuuuta!

2012-03-29 @ 20:34:25 Permalink LCHF Recept Sötsaker. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Mitt bästa tips!


Till den som vill börja på LCHF och som sen innan är van att äta stora portioner är att skaffa en köksvåg som mäter i gram.

När jag för första gången (för ca 1 år sedan) testade LCHF gick jag bara upp i vikt. Felet jag gjorde var att tänka "Åh, high fat - vad gott nu ska jag frossa i grädde!". Jag hade noll koll på hur många gram fett, eller för den saks skull hur många gram kolhydrater, jag satte i mig. Jag åt glatt av fullfet mejeri, kött, fisk, skaldjur och ovanjord grönsaker.

Denna gången satte jag mig in i VAD LCHF är, näringsinnehåll och HUR MYCKET jag egentligen SKA äta för att gå ner i vikt. I dagsläget äter jag 100/100/20 - dvs 100 gr fett, 100 gr protein och 20 gr (max) kolhydrater per dag och jag mår toppen OCH går ner i vikt!

Så mitt bästa tips är att faktiskt sätta sig in i vad det är man stoppar i munnen, och kanske vara lite övernitisk ett tag till man lärt sig. Köp en köksvåg o utforska maten på nytt ;)

2012-03-29 @ 11:43:17 Permalink Tips och trix. Kommentarer (0) Trackbacks ()


"Sverige och hela Jordens godaste hallonsylt!"


Ja, enligt Stora är det här Sverige och hela jordens godaste hallonsylt. Gör den och avgör själva ;) Jag kommer aldrig köpa sylt igen, efter att ha testat detta. Det är ett busenkelt recept!

Bästa hallonsylten! BOB - släng er i väggen!

En sats
Du behöver:

500 gr Hallon, frysta
1 msk vatten
En knivsudd Bourbon eco vaniljpulver (eller en vaniljstång!)
10 droppar Hermesetas, flytande (valfritt)

GÖR SÅHÄR:
Blanda alla ingredienser, utom Hermesetas, i en kastrull och koka upp. Vill du ha ett resultat där man inte ser bären - rör för livet, vill du ha ett lite mer rustikt resultat med hela bär i - rör bara om nån gång då och då, försiktigt. Låt småputtra i 5-10 minuter, tag av från spisen och häll i Hermesetas efter smak (vill man ha sötar, ta fler droppar, vill man ha syrligare, ta färre droppar). Häll upp i valfri förpackning och låt svalna. Förvara i kylskåp, håller ca 1-2 veckor beroende på kylan! (En matsked = en portion)

Ätes med fördel varm i en skål med Turkisk Yoghurt/Grädde/Smetana (blandat!). YUM!

2012-03-29 @ 11:12:05 Permalink LCHF Recept Sötsaker. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jordnötsmjöl.

Min mamma är dödligt allergisk mot nötter o mandel (jordnötter är inte en nöt), så när vi i år bestämde att vi skulle ansvara för påskmiddagen, och dessert föll på vår lott, var det bara att hitta ett LCHFvänligt alternativ till mandelmjöl - jordnötsmjöl!

Jag sprang hela stan runt för att hitta "färdigt" jordnötsmjöl, men ingen hade och få hade hört talas om det. Så jag tog saken i egna händer, men att hitta naturella TORKADE (ej rostade!) jordnötter visade sig vara en sport i sig! Många affärer senare, nej jag är inte en som ger mig, hittade jag lättorkade, naturella jordnötter på Frukt&Grönt på Maxi!

Nu återstår bara att torka färdigt i ugnen, som har gått "varm" sedan lunch igår. 50-60 grader i ca 24 timmar med en kil vid luckan så fukt kan komma ut. Sedan ska det malas! :D

Skam den som ger sig ;)

2012-03-29 @ 08:55:10 Permalink Tips och trix. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Periodisk fasta och Scrambled eggs med Pecorino!


Jag läste på en av mina favoritbloggar om periodisk fasta - något helt nytt för mig. I och för sig är nästan allt inom den här LCHF-världen nytt för mig, och därmed allt som hör därtill. Jag suger i mig all kunskap som en svamp!

I dag blev en ofrivillig periodisk pasta för mig, med lite fusk. Jag berättade ju att jag var bortbjuden i går kväll och inte kunde hålla mig borta från alla kolhydrater? Jag var mätt lääänge och i morse när jag vaknade och försov mig så fick jag skynda, utan frukost i magen, till bussen som tog oss till dagis. På vägen tillbaka blev jag så sugen på att promenera så jag hoppade av halvvägs hem och gick 3 km i rask takt till min mammas hus. Där bjöds det på kaffe (som är ok under fastan) och senare gjorde jag en supergod Scrambled eggs med pecorino-ost i! Grym start på dagen, jag var mätt länge på den där gooda äggröran. Att blanda i pecorino är definitivt något jag kommer göra fler gånger!

Scrambled eggs med Pecorinoost.

1 portion
Du behöver:

2 ekologiska ägg
1 matsked grädde
1 matsked smör
15 gr Pecorinoost, finriven
Flingsalt och nymald svartpeppar

GÖR SÅHÄR:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Kläck i bägge äggen och häll i grädden. Rör försiktigt om (med en slickepott för stora delar, en ballongvisp för småsmå delar) tills all äggsmet har blivit fast - det tar bara några minuter. Vispa inte för glatta livet, utan rör lugnt och metodiskt. Ta av plattan och häll i osten, rör om och salta och peppra. Servera och njut!

2012-03-28 @ 22:04:13 Permalink LCHF Recept Frukost Kommentarer (0) Trackbacks ()


Hoho? Jo, jag lever!

Jo, jag är kvar. Jag har bara haft fullt upp av oplanerade händelser idag. Tanken var att jag skulle hunnit baka både ostkaka, rulltårta och göra hallonsylt. Till ostkakan saknade jag si sådär 4 liter mjölk, och till rulltårtan saknade jag smör, och till hallonsylten saknade jag... hallon! Vilken dag!
Efter hämtning på dagis bar det således iväg till affären för en inhandling av ovanstående saknade produkter. Och när jag kommer ut därifrån ringer mannen och säger att hans bil inte startar - 6 mil ifrån oss! Och kunde jag vara så snäll att komma ner med vår andra bil och koppla så vi kunde starta hans. Sagt och gjort, jag fyllde Stora med riskakor och leksaksbilar, och Lilla med mat och ny blöja sen bar det iväg. Många timmar senare är jag hemma - bara för att inse att ostkakesmeten ÄNDÅ inte koagulerar, och jordnötterna till jordnötsmjölet som ska vara i rulltårtan har inte torkat färdigt. Hallonsylten är i alla fall gjord. Recept på den kommer upp senare! ;)
Och nu då? Nu håller jag på att springa som en skållad råtta mellan tvättstugan och hemmet. Och samtidigt försöker jag göra något åt hemmet som ser ut som hej, kom och hjälp mig. NU kallar tvättstugan!
2012-03-28 @ 20:21:44 Permalink Min vardag. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Lax i ugnen med 4 sorters peppar.


Till lunch idag gjorde jag en snabblagad och smarrig proteinbomb. Lax och tonfisk är utmärkta exempel på goda proteiner med få kolhydrater - toppen för oss som älskar fisk!


Du behöver för 2 personer:

2 laxfiléer á 125 gr (valfritt förståss, men det är ju induviduellt)
50 gr Cantadou 4 sorters Peppar
1 dl vispgrädde
100 gr gurka
100 gr avokado (ca en hel, minus skal och kärna)
Rucola efter smak
Flingsalt och nymald svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléerna i en liten ungsplåt. Blanda Cantadou 4 sorters peppar med vispgrädden och slå över fisken. Salta och peppra och hysta in i ugnen i ca 10-15 minuter (tills laxen är klar rakt igenom). Hacka gurka och tärna avokado, pressa några droppar citron över och häll några droppar av valfri olja (jag använde rapsolja) samt salta och peppra. Servera eventuellt tillsammans med rucola, eller annan sallad som ni tycker om.

Såsen blir ganska tjock i ugnen, mer som en kräm. Om man vill ha en mer såsigare så så kan man späda ut röran med lite vatten. Se så, testa nu detta! :)

2012-03-27 @ 19:45:49 Permalink LCHF Recept Fisk Kommentarer (0) Trackbacks ()


God kväll i stugorna!

Jag har varit out and about hela eftermiddagen, med mina två små gullungar. Årets första fika utomhus (mammas altan) fixade vi idag och det var så varmt och skönt i solen! Det får mig verkligen att längta till sommaren ovh värmen ;) Kvällen spenderades hemma hos en god vän med finfin mat och mycket lek för di små.

Jag har fortfarande inte kommit så långt i min nya livsstil att jag kan stå emot och säga nej till pasta när det bjuds. Därför slank det faktiskt ner lite pasta till kvällsmat, skäms på mig. Och det värsta är att jag vet att det tar drygt en vecka innan kroppen gjort sig av med min lilla synd, men det var det värt - jag är beredd på lite snedsteg i början. Sålänge jag håller mig ifrån godis och chips så är jag nöjd!

Nej, nu ska jag peppa mig att vara stenhård ända fram till påsk - då har jag lovat mig att det är okej med lite lite Jansons Frestelse (min favvo på buffén!) och en halv potatis till sillen. Men det kräver extrem hårdhet i LCHF fram tills dess!
2012-03-27 @ 19:22:22 Permalink Min vardag. Kommentarer (0) Trackbacks ()


Solskensägg och tonfiskröra.

God förmiddag!

Morgonen var lite kaos här hemma eftersom Lilla inte ville sova inatt. Det resulterade i en försovning i morse när Stora skulle till dagis, men efter många om och men var jag äntligen hemma vid 10 - hungrigare än någonsin!

Sambon gjorde en snabb och god frukost (förmiddagsfrukost?); Solskensägg med tonfiskröra. Mums!


Du behöver till 2 personer:

4 ekologiska ägg
250 gr tonfisk i vatten, avrunnen
2 msk majonnäs
1 msk smetana
1 msk créme fraiche
ca 20 gr hackad rödlök
en nypa frusen dill
en skvätt citronjuice
flingsalt och nymald peppar

Gör såhär.
Koka äggen så som du gillar dom (lös, mellan eller hård). Låt tonfisken rinna av, och blanda sedan med majonnäs, smetana och creme fraiche. Blanda i rödlöken och smaka av med dill, citronjuice, flingsalt och nymald peppar. Smaskens!

2012-03-27 @ 11:39:17 Permalink LCHF Recept Frukost Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0